Herman De Neef bouwt wereldprimeur in Kallo

j-jDe Neef Chemical Processing, het chemiebedrijf van Herman De Neef, bouwt in Kallo een nieuwe fabriek voor de productie van solventen. Maar het is niet zo maar een fabriek. De productie in Kallo heeft attesten gekregen van de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) dat de solventen die ze winnen via recyclage zuiver genoeg zijn om te gebruiken in de farma industrie en dat is meteen een wereldprimeur. De fabriek in Kallo moet in augustus volgend jaar operationeel zijn en vergt in een eerste fase een investering van 11 miljoen euro. De geproduceerde solventen Ipar en tolueen worden afgeleverd aan de productie eenheid van Johnson & Johnson in Geel die ze verder verwerkt.



Herman De Neef is duidelijk trots op wat zijn bedrijf heeft verwezenlijkt. Het is voor het eerst dat de FDA solventen die via recyclage worden gewonnen een goedkeuring meegeeft voor farmaceutisch en cosmetisch gebruik. Het bedrijf van De Neef heeft er jaren aan gewerkt in samenwerking met de multinational Johnson & Johnson. Normaal kunnen dergelijke solventen enkel worden gebruikt in consumentenproducten zoals verf en droogkuis. De huidige afnemer, J&J Supply Chain Geel is de enige lanceer- en groeisite binnen J&J voor de productie van actieve farmaceutische ingrediënten (API’s), die nadien verder verwerkt worden in de farmaceutische productiefabrieken in Beerse bij Jansen Pharmaceutica of het buitenland. De site beschikt over hoogtechnologische installaties, onder meer voor hydrogenatie en bromering.

Eerder al maakten we melding van het feit dat Union Betco, de holding van Herman De Neef, 22 miljoen euro heeft gerepatrieerd via de moederholding Leo Participations in Luxemburg. Herman De Neef bevestigt nu aan onze redactie dat de middelen zullen worden gebruikt voor de investering in Kallo. “Wij gaan die investering volledig dragen met eigen middelen, zegt De Neef, de fabriek moet op 1 augustus 2017 operationeel zijn en de productie opstarten.”

Door met De Neef samen te werken verzekert Johnson & Johnson zich van de continuïteit in de toelevering van solventen en dat tegen een vaste prijs. Nu moet het bedrijf zich bevoorraden op verschillende plaatsen in de wereldmarkt. Tegelijkertijd verlaagt de productie via recyclage de ecologische voetafdruk van het productieproces van J&J Supply Chain Geel.