De federale overheidsdienst Financiën is uitgeroepen tot overheidsorganisatie van het jaar. De jury looft de fiscus voor zijn klantgerichtheid en efficiëntie. Opmerkelijk is dat één van de drijvende krachten achter de erkenning consultant EY (vroeger Ernst & Young) is. EY is ook vooral een belastingadviseur die geregeld de degens kruist met de fiscus voor de rechtbank. Wellicht komt hier een oud Vlaams spreekwoord kijken: als de vos de passie preekt, boer let op uw ganzen.
De uitreiking van de titel “overheidsorganisatie van het jaar” wordt georganiseerd door EY samen met de kranten De Tijd/L’Echo en de bank BNP Paribas Fortis. Met deze keer wel een opmerkelijke algemene winnaar, zeker voor een prijs die een parallel wil trekken tussen het bedrijfsleven en de overheid, zo schrijft de Tijd. “We zijn zeer onder de indruk van de revolutie die de organisatie de jongste jaren heeft doorgemaakt”, zei juryvoorzitster Michèle Sioen. “Ondanks de forse besparingen laat de federale overheidsdienst Financiën duidelijk zien dat klantgerichtheid prioritair is.”
De jury beseft dat de fiscus zijn negatief imago nog niet volledig gekeerd heeft. ‘”Maar de hiërarchie in de organisatie heeft plaats gemaakt voor transparantie. Door datamining gebeuren de controles veel gerichter. Zo wordt vermeden dat bepaalde regio’s of sectoren strenger aangepakt worden dan andere. Dat draagt bij tot een rechtvaardig fiscaal beleid, wat uiteindelijk de hele economie ten goede komt.” Hans D’Hondt, de topman van Financiën, kreeg de trofee uitgereikt door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
Dat de fiscus zich laat lauweren door EY, over wie zegt dat meest? Over beiden wellicht. De krant vroeg ook wat commentaar aan fiscalisten. Eén daarvan, Axel Haelterman, hield het op de rauwe waarheid: “Dat de fiscus een slechte reputatie heeft, ligt ook aan de hoge belastingdruk en de ingewikkelde wetgeving. Je kan alles veel eenvoudiger maken. Maar zodra je een uitzonderingsmaatregel wilt schrappen, schreeuwt een belangengroep moord en brand. Dat onze belastingbrief zo ingewikkeld blijft, is dus meer de schuld van ons allemaal dan van de fiscus.”