AB InBev slokt SABMiller op

leffe

Liefst 99 procent van alle aandeelhouders van de biergroep AB InBev, mee onder controle van de Rijkste Belgische families, keurde vandaag de overname goed van SABMiller door AB InBev. Daarmee is het proces opgestart waarmee de fusie van de nummers één en twee in de bierwereld wereldwijd een feit wordt. Op 10 oktober wordt dat proces afgerond met de eerste beursnotering van het nieuwe gecombineerde bedrijf. Voor de Belgische aandeelhouders van AB InBev vormt de overname het orgelpunt van een langdurige groeiperiode die voor een groot deel verliep via overnames. Opmerkelijk punt, na de overname blijft de naam van de groep gewoon AB InBev en verdwijnt SABMiller dus.



De deal waarmee AB InBev 30 procent van de wereld bierproductie gaat controleren heeft een waarde van maar liefst 91,5 miljard euro. De grootaandeelhouders van SABMiller, de Colombiaanse familie Santo Domingo en de tabaksreus Altria, verklaarden zich eerder al akkoord met de verkoop van hun bedrijf. Om de toelating te krijgen van concurrentiewaakhonden wereldwijd, moest AB InBev een aantal bedrijfsonderdelen verkopen. Het gaat om de Oost-Europese bieren van SABMiller, de West-Europese merken Peroni en Grolsch, het Chinese bier Snow (50% SABMiller) en de Amerikaanse activiteiten waarvan SABMiller de helft in handen had.

De families de Spoelberch, de Mévius en Vandamme, de Belgische grootaandeelhouders van AB InBev, laten zich al lang niet meer in met het operationele beleid van de biergigant. Dat zal nu na de overname van SABMiller nog meer het geval zijn. De families zijn wel bijzonder actief om de opbrengsten uit dividenden van hun participatie in AB InBev te herbeleggen in allerlei andere sectoren.