ANALYSE: De Wever Arena: al één derde ver (maar de weg is nog lang en moeilijk)

N-VA burgemeester Bart De Wever verraste gisteren de buitenwereld met de mededeling dat hij bereid is een nieuw voetbalstadion te bouwen op de site Petroleum-Zuid, op voorwaarde dat hij opnieuw burgemeester wordt verkozen. Vandaag kwamen de eerste reacties binnen. Zowel Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens als Paul Damen zijn bereid te praten over het stadion. Bouwpromotor Paul Gheysens is eigenaar van FC Antwerp. Damen is een gekende advocaat en bestuurder van Beerschot Wilrijk. Door Antwerp en Beerschot Wilrijk op één lijn te krijgen, vervult De Wever één van de drie voorwaarden die nodig zijn om het stadion er te krijgen. De twee moeilijkste moeten echter nog komen.



Bart De Wever en/of zijn adviseurs hebben blijkbaar het boek van Ignace Vandewalle goed gelezen. In dat boek, “De illegale Ghelamco Arena. Als politici zich met voetbal bemoeien…” beschrijft Vandewalle tot in de kleinste details hoe je zo’n stadion reglementair neerzet. Maar tegelijkertijd beschrijft hij hoe de plannen voor de Gentse Ghelamco Arena jarenlang aansleepten. En meteen bewijst Vandewalle ook hoe de publieke opinie een dossier lijdzaam slikt wanneer de vis langzaam maar zeker in het water wordt verdronken. Dat is wat in Gent is gebeurd, na al het talmen en discussiëren zegden de Gentenaars: “Bouw nu eindelijk dat stadion en zet er een punt achter.”

Bart De Wever creëert als volleerd politicus zijn eigen tijdspad. Door de effectieve beslissingen te verschuiven tot na de verkiezingen schept hij tijd voor zichzelf en plaatst hij meteen een meesterzet op het electorale schaakbord. Gevraagd om een reactie zegt zijn CD&V tegenstander Kris Peeters: “Belangrijker dan een nieuw stadion te bouwen tegen 2024 is de realisatie van nieuwe sporthallen, atletiekvelden en kunstgrasvelden, zodat alle Antwerpenaren hun sportieve ambities waar kunnen maken.” Benieuwd hoe lang het zal duren voor we dat lezen in de immer verbazende rubriek van Kaaiman. Ik schat: twee, maximum drie dagen.

Vandewalle leert dat er drie cruciale voorwaarden zijn om een voetbalstadion legaal neer te poten. De Europese commissie formuleert enkele belangrijke voorwaarden voor het toestaan van substantiële staatsteun aan voetbalclubs wanneer het gaat om de bouw van stadions:

1.Eventuele staatsteun moet aangemeld worden.

2.Er moet een Europese aanbesteding uitgeschreven worden.

3.Meerdere clubs moeten de mogelijkheid hebben om er te spelen.

Dat derde punt is dus nu al vervuld. Punt twee wordt moeilijker. Wellicht is dat te omzeilen door het huidige stadion van FC Antwerp mee in het bad te trekken. Gheysens bouwde daar een nieuwe tribune. “De Bosuil, dat moet voor ons op termijn een opleidingscentrum worden. De thuis van de jeugd. Het DNA van de club zal altijd daar blijven.” zo zegt hij daarover. Wanneer zo’n opleidingscentrum mee in de offerte zit, lijkt Gheysens moeilijk te passeren. Maar de bouwpromotor is verstandig genoeg om onmiddellijk opnieuw wat afstand te nemen. “Ik ben verrast door de uitspraken van de burgemeester, omdat die er kwamen zonder ons te raadplegen. Als er al plannen zijn, hadden wij die ook graag kunnen inkijken”, aldus Gheysens. “Of wij dat zelf bouwen of huren. Wat dat betreft zijn alle opties mogelijk”, zo voegt hij er onmiddellijk aan toe. En hij legt nog een kaart op tafel. “Alles zal in overleg met de supporters gebeuren. Voetbal blijft een sociaal evenement en je mag hen met het nieuwe stadion niet zomaar uit hun comfortzone halen.” Misschien ook een tip voor Kaaiman, die laatste zin.