Vrijdag moeten een vrouw van 90 jaar en haar zoon zich verantwoorden voor het witwassen van 12,5 miljoen euro zwart geld. De vrouw uit het Dendermondse was getrouwd met een textielindustrieel. Het geld werd 40 jaar terug in Luxemburg geplaatst en nooit aangegeven, ook niet wanneer de man 15 jaar terug overleed. Het parket eist de verbeurdverklaring van het volledig bedrag. Het gaat om een belangrijk precedent. Fiscale fraude verjaart na 7 jaar, witwassen daarentegen verjaart nooit. Het gebruik maken van de witwaswetgeving in de strijd tegen fraude was een dada van de gedefenestreerde BBI-topman Karel Anthonissen.
Voor de 90-jarige vrouw pleit alvast dat de zowel de wetgeving als de maatschappij 40 jaar terug veel toleranter stonden tegenover fiscale constructies. De banken boden semi-officieel Luxemburgse oplossingen aan. De koeponnetjestrein richting Luxemburg was populair. Tegen de vrouw pleit dat ze het vermogen nooit aangaf, meer zelfs. Wanneer in 2005 de bankenrichtlijn van kracht werd en het geld zou bovenkomen, werd het op naam gezet van een anonieme Panamese vennootschap.
Het zal in elk geval aan het parket zijn om te bewijzen dat de oorsprong van het geld 40 jaar terug zwart was. Volgens fiscaal advocaat Michel Maus gaat het om een opgezet voorbeelddossier dat bedoeld is om de mensen bang te maken. Dat moet hen aanzetten alsnog te regulariseren. Het gaat alvast om een tweede belangrijk precedent na het dossier van de broers Dejager dat nog hangende is.
De BBI wil tenslotte laten nagaan of ze niet rechtstreeks kan tussenkomen wanneer ze “oud zwart geld” op het spoor is, dus ouder dan 7 jaar en verjaard. Nu moeten die dossiers verplicht via het parket dat minder gespecialiseerde mensen kan inzetten dan de BBI, zo bericht de Tijd.