De in België gefokte en opgeleide springpaarden behoren tot de wereldtop en zijn een gegeerd exportproduct. Een op de vier springpaarden die vorig jaar mee kampten in de finale van de Olympische Spelen in Rio kwam uit een Belgische stal. Volgens een recente studie van EWaltop, een vereniging van Waalse bedrijven in de paardensector, is de paardenbusiness in België goed voor 3,3 miljard euro omzet – waarvan 2,5 miljard euro in Vlaanderen – en biedt hij werk aan zowat 30.000 mensen. En de sector verkeert in volle groei.
Volgens het Centraal Bureau Statistiek gaat er in Nederland tussen de 1,5 en 2 miljard euro per jaar om in de paardenwereld. Na voetbal heeft de paardensport de grootste economische waarde, aldus de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. In Nederland zijn 400.000 actieve ruiters, 450.000 paarden, 10.000 paarden(sport)bedrijven en 3.000 ruitersportcentra en -verenigingen.
“De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken.”
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gaat van fraude met elitepaarden nu een prioriteit maken. “De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken.”, zegt de fiscus. De driehoek Eindhoven-Aken-Brussel vormt daarbij het centrum.
Dat toppaarden populair zijn bij vermogende families mag blijken uit de ledenlijst van de Global Champions League, een topcompetitie die werd opgezet door de Nederbelg Johannes Tops, ook meerderheidsdaandeelhouder van vermogensbeheerder Merit Capital. Op die lijst staan ruiters als Jessica Springsteen (nr. 55 van de wereld, dochter van de Amerikaanse rockartiest Bruce Springsteen), Georgina Bloomberg (nr. 135, dochter van de Amerikaanse mediamagnaat en voormalig New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg), Athina Onassis (nr. 379, kleindochter en enige erfgename van de Griekse reder Aristoteles Onassis), Jennifer Gates (nr. 488, dochter van Microsoft- medeoprichter Bill Gates) en Marta Ortega Pérez (dochter van de Spaanse textielmagnaat Amancio Ortega).