Belgische apneu sensor Sunrise staat voor Amerikaanse uitdaging

Het ziet er naar uit dat Laurent en Pierre Martinot goed op weg zijn om geschiedenis te schrijven in de medische industrie. Met hun bedrijf Sunrise, gevestigd in Namen, ontwikkelden ze een sensor van 3 gram die de slaap analyseert van patiënten die mogelijks slaapapneu hebben. Het apparaat wordt probleemloos thuis aangebracht op de kin en vervangt de klassieke slaapanalyse in een ziekenhuis met ingewikkelde bedrading. De Sunrise technologie werd goedgekeurd zowel in de Verenigde Staten als in Europa. De sensor kost 119 euro. De vennootschap Sunrise heeft nu haar kapitaal opgetrokken met 7 miljoen euro, een eerste schijf van een kapitaalronde die 17 miljoen euro opbracht. Dat geld moet onder meer dienen om voet aan de grond te krijgen in de VS. 



De Sunrise sensor wordt online besteld. Eens bij de gebruiker wordt hij gekoppeld aan een app op de gsm. Met een kleefstrip wordt de sensor aangebracht op de kin voor het slapen gaan. Na het ontwaken verzamelt de app alle doorgestuurde data en stuurt ze op zijn beurt door naar de geneesheer die een analyse kan maken en een diagnose kan opstellen. Enige probleem, wie een zware baard heeft moet die wel afscheren om de sensor te bevestigen. De resultaten van de sensor meting zijn minstens zo goed als 90 % van de klassieke slaaptest.

Slaapapneu is zowel een van de meest significante als een van de meest ondergediagnosticeerde aandoeningen ter wereld. De ziekte treft wereldwijd bijna 1 miljard mensen waarvan 49% van de mannen en 23% van de vrouwen ouder dan 40 jaar zijn. Toch blijft het in 80% van de gevallen niet gediagnosticeerd, ook al wordt apneu gekoppeld aan ernstige ziekten zoals hypertensie, hartfibrillaties, beroertes, diabetes en depressie. Een studie van de American Association of Sleep Medicine schatte de kosten voor de samenleving van een niet-gediagnosticeerde patiënt op gemiddeld 6.366 dollar per jaar, vergeleken met 2.105 dollar als hij of zij de diagnose wel krijgt. (Lees verder onder de foto)

Laurent Martinot, co-oprichter en CEO van Sunrise. (Foto: RV)

De sensor van Sunrise is gekoppeld aan kunstmatige intelligentie. “We hebben de meting van een nieuw biosignaal ontwikkeld: we analyseren mandibulaire bewegingen tijdens de slaap. De sensor communiceert met een mobiele applicatie. De verzamelde gegevens worden dankzij kunstmatige intelligentie verwerkt en kunnen de volgende ochtend aan de arts worden doorgegeven. Dit bespaart tijd en maakt de diagnose eenvoudiger”, legt Laurent Martinot, mede-oprichter en CEO van Sunrise, uit. Deze sensor is daarbij minder opdringerig en minder stressvol dan een klassieke slaaptest die wordt uitgevoerd in een ziekenhuis met polysomnografie.

De financiering van 17 miljoen euro werd geleid door het durfkapitaalfonds Kurma Partners. Deze nieuwe financiering komt bovenop de 12 miljoen euro die Sunrise al sinds haar oprichting in 2015 heeft opgehaald en volgt op goedkeuring van de Europese medische autoriteiten (Medical Device Regulation) en de Amerikaanse Food and Drug Administration. De nieuwe kapitaalverhoging, waaraan ook verschillende Belgische investeerders deelnamen (VIVES IUF, Namur Invest, IMBC, InvestBW, Sofinex), moet Sunrise in staat stellen de commercialisering van haar technologie in de Verenigde Staten te versnellen en haar personeelsbestand uit te breiden. Sunrise streeft ernaar om de grootte van zijn teams in de komende vijf jaar te vertienvoudigen. De start-up stelt momenteel 30 mensen tewerk en heeft een twintigtal vacatures in België, Frankrijk en de Verenigde Staten.