Belgische gedupeerden gooien roet in dossier oplichtingszaak QI

De één zijn dood is de ander zijn brood. Met deze levenswijsheid op zak trokken de Nederlandse ‘would be’ vermogensbeheerders Dennis M. en Frank L. op stap. Hun strategie? Ze stelden vermogende klanten voor levensverzekeringspolissen over te kopen van Amerikanen die stervende waren aan kanker. Die patiënten kregen versneld een deel van de polis uitgekeerd. Voor het overige was het wachten tot ze overleden om de volledige uitkering binnen te rijven. Simpel toch? Ook een kleine 600 Belgen gingen in op een lucratief voorstel dat later een internationale oplichting bleek te zijn. In totaal werd meer dan 220 miljoen dollar opgehaald waarvan slechts 50 miljoen naar polissen ging. Dennis M. en Frank L. moeten zich verantwoorden voor een rechtbank in Amsterdam, maar al van de eerste dag gooien de advocaten van Belgische gedupeerden roet in het eten.



Quality Investments of afgekort QI was de merknaam die de oplichters hanteerden. Nu moeten ze zich verantwoorden voor het runnen van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwassen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen van een piramidespel: fraude waarbij beleggers worden uitbetaald met inleg van anderen. Ook advocaat Koen B. is gedagvaard. Hij schreef de gedupeerden sussende brieven met de melding dat er niets aan de hand was.

In totaal haalde QI 223,8 miljoen dollar op bij in totaal elfhonderd Nederlandse en Belgische particuliere beleggers. Bij een telling in 2012 kwam het gerecht uit op 593 gedupeerde Belgische beleggers, vooral West- (247) en Oost-Vlamingen (156), die samen 150 miljoen euro hadden belegd. Minimum inleg was 50.000 euro. Ze werden bespeeld via QI Belgium, met een adres in de residentiële gemeente Sint-Martens-Latem.

Het dossier is een ingewikkelde zaak met vertakkingen naar de VS en Costa Rica. Advocaten van de Belgische gedupeerden proberen al lange tijd hun cliënten te introduceren als burgerlijke partij, maar blijkbaar lukt dat niet. De Amsterdamse rechtbank wou gisteren de zaak ten gronde inleiden en behandelen maar werd gestuit door de Belgische advocaten die opnieuw hun cliënten aanbrachten. Daarop werd de zaak uitgesteld.