Beursmalaise kost Charles Beauduin en Barco dit jaar 81 miljoen euro

Charles Beauduin (Foto: Belga Images)

Het zijn moeilijke tijden voor beursbeleggers. Wie in Belgische aandelen op de Brusselse beurs belegde verloor sedert begin dit jaar 8 % van zijn investering. In januari bedroeg de globale som van de beurswaarde van alle genoteerde bedrijven in Brussel 333 miljard euro. Nu tien maanden verder verdween daar 25 miljard euro van. Eén van die verliezende aandelen is het Kortrijkse bedrijf Barco, voor 21,9 % in handen van de ondernemer Charles Beauduin. In de lente van dit jaar kostte één aandeel Barco nog 28 euro. Nu bedraagt die koers 14 euro, amper de helft. Daarmee staat de koers op het niveau van 2019. Sedert begin dit jaar tuimelde het vermogen van Charles Beauduin in Barco met 81 miljoen euro naar beneden. Maar dat heeft niet alleen te maken met de beursmalaise. Barco moet ook optornen tegen een aantal industriële uitdagingen.

Barco is een technologiebedrijf gespecialiseerd in visualisatie- en samenwerkingsoplossingen voor healthcare, enterprise en entertainment. De nu 64-jarige Charles Beauduin mikt met het bedrijf op een waardeontwikkeling op lange termijn. Op korte termijn is China is een uitdaging. “We hebben ons daar dit jaar volledig in misrekend.”, zo zei Beauduin daarover in de Tijd. “We hadden gedacht dat China, net zoals de rest van de wereld, een postcovidboom zou kennen. Dat is niet gebeurd. Waarom weet ik ook niet, maar we zijn niet de enigen die dat niet zagen aankomen. Ook de Chinese overheid is daardoor verrast.” Ook de corruptie speelt daarbij een rol. Beauduin: “De Chinese overheid voert een anticorruptiecampagne in alle ziekenhuizen, waardoor de verantwoordelijken voor investeringen met bevende handen zitten en geen cheques meer durven te tekenen, omdat ze weten dat alles geauditeerd zal worden. Maar wij verwachten dat de investeringen in de Chinese gezondheidszorg weer zullen toenemen, en ook dat het land evolueert naar een consumptiegeleide economie, zoals we in Zuid-Korea of Taiwan gezien hebben.”



Een belangrijke evolutie voor Barco is de overgang van klassieke cinemaprojectoren naar laserprojectoren. Laserprojectoren gebruiken de helft minder energie en hebben geen lampen die vervangen moeten worden. Ze zijn dus aantrekkelijk voor bioscoopuitbaters. Barco sluit daarmee ook aan bij de nieuwe marketingtechnieken. SAAS staat voor ‘software as a service’. In essentie houdt dat in dat de klant niet de software koopt maar een onderhoudspakket op de werking van die software. Nu is er bij Barco “cinema as a service”. Daarbij blijft het bedrijf de eigenaar van de projector waarbij het na betaling van een maandelijkse vergoeding instaat voor het onderhoud en de herstelling van de hardware.

Charles Beauduin maakte fortuin met het bedrijf Vandewiele, producent van textielmachines. Zijn participatie in Barco van 21 % is momenteel 285 miljoen euro waard. Het volledig vermogen van Charles Beauduin bedraagt 1,2 miljard euro.