Britse rechtbank kent erfenis Belgische oligarch Vladimir Alekseyevitch Scherbakov toe aan zijn minnares

Vladimir Sherbakov. (Foto: RV)

Vladimir Alekseyevitch Scherbakov stierf op 10 juni 2017 op 58-jarige leeftijd en werd opgehangen teruggevonden in zijn toenmalige woning, het Kasteel Ter Meeren in Sterrebeek. Zelfmoord, luidde de officiële doodsoorzaak. Gewurgd, stelden Russische bronnen. De miljardair Scherbakov was ‘persona non grata’ in het Rusland van Vladimir Poetin. De man vreesde voor zijn leven. Hij kende 90 % van zijn vermogen van 100 miljoen Britse pond toe aan zijn tweede partner Brigita Morina en haar twee minderjarige kinderen. Zijn twee volwassen kinderen uit zijn eerste huwelijk vochten die erfenis echter aan. Centraal daarin staat een verdwenen testament dat ooit in een chantagedeal werd aangeboden aan Morina voor 35 miljoen euro. Een Britse rechtbank kent de erfenis nu definitief aan haar toe. 

Vladimir Scherbakov was een discrete miljardair die er door het Kremlin van werd verdacht illegaal honderden miljoenen uit zijn land te hebben gesmokkeld. Hij investeerde dat geld in bedrijven die hij oprichtte in Engeland, België en de Britse Maagdeneilanden. Hij was gehuwd met Elena maar het paar ging in 2010 uit elkaar. In datzelfde jaar ging hij een relatie aan met Brigita Morina, de voormalige creatief directeur van de luxe Zwitserse horlogemaker DeLaneau.



Sherbakov bracht zijn tijd met Morina door in Engeland waar hij onder meer het 12 miljoen pond kostende Granville House bezat, zijn landhuis in Weybridge, Surrey, evenals een miljoenen kostend herenhuis in Belgravia, centraal Londen, en een wijncollectie van 400.000 pond. Hij was lid van prestigieuze Londense clubs zoals de Arts Club in Dover Street en 5 Hertford Street in Mayfair en vroeg Brigita Morina ten huwelijk in een restaurant in Knightsbridge in 2015.

Maar dat huwelijk zou er niet komen. Hij verliet een jaar later, in 2016, het Verenigd Koninkrijk en trok naar België om uitlevering aan Rusland te voorkomen in het kader van een onderzoek naar vermeende bankfraude. Die beslissing volgde op een klacht die was ingediend door Andrej Lugovoy, een voormalige agent van de Russische veiligheidsdiensten die ondertussen afgevaardigde was geworden in de Doema. De klacht ging over fraude en belastingontduiking waarmee honderden miljoenen euro’s gemoeid waren. Opmerkelijk, Andrej Lugovoy werd in 2021 door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens schuldig bevonden aan de moord op Alexander Litvinenko, de verbannen Russische spion die in 2006 in het Verenigd Koninkrijk was vergiftigd met polonium-210.

Scherbakov kwam aan in Brussel op 12 januari 2016. Hij trok naar het kasteel Ter Meeren in Sterrebeek wat hij eerder al had gekocht en had verbleven met Elena. De Russische miljardair vreesde voor zijn leven en dat van zijn nieuwe familie in Engeland. Maar de miljardair zag zijn leven in Sterrebeek als een gevangenis. “Zodra het Russische onderzoek officieel was afgesloten, wilde hij herenigd worden met Brigita en haar kinderen”, zo zegt de advocaat van Brigita. In België, vervolgt de advocaat, werd Vladimir Scherbakov geplaagd door angst en weigerde hij “fruit te eten dat hij van anderen kreeg, uit angst dat het vergiftigd was”. De oligarch was zo bang bij de gedachte dat zijn gesprekken zouden worden afgeluisterd dat hij enkel gecodeerde communicatiemiddelen gebruikte om met zijn naasten te praten. Maar een terugkeer naar Engeland zou niet gebeuren. Het onderzoek in Rusland werd officieel afgesloten maar op dat moment werd de 58 -jarige Sherbakov opgehangen teruggevonden in zijn kasteel in Sterrebeek.

In 2015 maakte Sherbakov een testament waarin hij zijn bezittingen ter waarde van 100 miljoen Britse pond toewees aan Brigita Morina. Maar dat testament kwam in handen van een onbekende derde partij. Die bood het document te koop aan aan Morina voor 30 miljoen Britse pond. Morina regelde een afspraak in Parijs en liet het document onderzoeken door een expert die het echt verklaarde. Morina beoordeelde dit alles als een poging tot chantage en betaalde niet.

Na het overlijden van Sherbakov was er geen testament meer te vinden. Morina stelde echter voor de rechtbank dat zij de wettige erfgename was op basis van het document dat in Parijs was getoond. De kinderen Olga en Alexander stelden echter dat hun vader het testament zelf had vernietigd omdat hij zijn relatie met Morina wilde afbreken en zijn vermogen wilden schenken aan hen zelf. Een Britse rechtbank stelde ze nu echter in het ongelijk en kende de erfenis toe aan Morina. Zijn ex-echtgenote Elena komt niet meer voor in het verhaal. Zij zou in Rusland worden vervolgd voor het opmaken van een vervalst huwelijkscontract.