Buurtweg doorkruist plannen Eurostadion

ghelamco-bamEen klein foutje met grote gevolgen, zo kan je stellen. De projectontwikkelaar Ghelamco, in handen van Paul Gheysens, heeft in zijn plannen voor de bouw van een nieuw voetbalstadion op parking C in Grimbergen, het bestaan over het hoofd gezien van buurtweg nr. 3. Niets aan de hand, zegt Ghelamco, die weg wordt al 30 jaar niet meer gebruikt en is verjaard. Niets van, zeggen de buurtbewoners, de weg wordt wel nog gebruikt. De vrederechter werd er bij gehaald en die ging de situatie ter plaatse bekijken. De buurtweg wordt wel degelijk nog gebruikt, zo oordeelt hij. De gemeente Grimbergen moet de weg nu administratief afschaffen. Die procedure, die maanden kan duren, schort alle andere plannen op. De Vlaamse regering moet tegen 19 september beslissen of de plannen voor het nieuwe Eurostadion definitief doorgaan.



Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) van Grimbergen zegt aan de krant Het Nieuwsblad dat de gemeente door het vonnis binnen de 30 dagen de procedure moet starten voor de afschaffing van de buurtweg. “Er staat een dwangsom op van 250 euro per dag. Dus moet de gemeente die procedure echt wel starten”, aldus de burgemeester. Een overdracht van de weg door de gemeente aan Ghelamco werd ook gestuit. Nu komt er eerst een openbaar onderzoek over de afschaffing van buurtweg. Tot zolang kan er geen bouwvergunning worden aangevraagd. Tijdens het openbaar onderzoek over de buurtweg zijn er bovendien nog proceduremogelijkheden. Pas daarna starten de aanvragen voor vergunningen, waarover eveneens een procedureslag wordt verwacht. Verschillende buurtcomités staan klaar om daar gebruik van te maken.

Wachten dus wat de Vlaamse regering nu gaat beslissen. Het Eurostadion moet worden ingezet bij het EK in 2020 en zou ook door het Belgische nationale elftal en door Anderlecht worden gebruikt.