Brito zingt de lof van het SABMiller bod

AB Inbev Aandeelhoudersvergadering: Carlos Brito ©Emy Elleboog CREDIT: Imagedesk / Emy ElleboogDe biermultinational AB InBev heeft voor de derde keer een formeel bod uitgebracht op haar concurrent SABMiller. AB InBev biedt nu 42,15 pond of 57 euro per aandeel. Daarmee wil de biergroep 92 miljard euro op tafel leggen, grotendeels te betalen in aandelen. AB InBev topman Carlos Brito zingt ondertussen de lof van de overname operatie. De beleggers lijken echter minder vertrouwen te hebben in het overnamenbod. De grootste aandeelhouder van SABMiller, Altria Group, goed voor 27 % van de Zuid-Afrikaanse biergroep, steunt het bod wel.



De grootste brouwerij ter wereld maakte vandaag bekend dat het eerder al twee keer tevergeefs een bod deed, één keer voor 38 pond en daarna voor 40 pond per aandeel. Het huidige bod zou volgens AB Inbev wel aantrekkelijk moeten zijn voor de SABMiller-aandeelhouders.

Op de website www.globalbrewer.com mag Ab InBev topman Carlos Britto in een video interview de lof zingen van het bod. Daarbij keert het woord ‘exciting’ verschillende keren terug. “We zijn zeer opgewonden door het vooruitzicht de eerste echte globale biergroep te vormen en samen kunnen we meer bereiken dan apart.” zo laat hij noteren. Hij stelt dat beide bedrijven sterk complementair zijn en bevestigt de rol die SABMiller speelt in Afrika. “We willen belangrijke investeringen doorvoeren in Afrika, een continent dat volgens ons sterke groeiperspectieven biedt.” aldus nog Brito die zegt dat AB InBev ook een notering zal aanvragen op de beurs van Johannesburg. Dat blijft ook het regionale hoofdkwartier voor de expansie in Afrika. AB InBev wil ook snel gesprekken aanknopen met de regulatoren in de VS en China wanneer het bod doorgaat. Ook de consument heeft daar voordelen bij, zo zegt Brito. “Voor consumenten gaat het om keuzes, meer keuzes in meer regio’s wereldwijd.” Wanneer het bod doorgaat controleert de nieuwe groep één derde van de wereld biermarkt.