Christian Van Buggenhout verkoopt Sabena

(Foto: Troostwijk)

Eénentwintig jaar al beheert Christian Van Buggenhout het faillissement van de luchtvaartmaatschappij Sabena. Koppig en gedreven. Daar waar een snelle afhandeling van het faillissement 100 miljoen euro zou hebben opgeleverd, kan de curator nu bogen op een opbrengst van om en bij één miljard euro. Het aflopen van de huur van een loods noopt nu tot de verkoop van de laatste kleine artikelen. Alhoewel, ook de plastiek naamletters die op het hoofdkwartier prijkten worden geveild. 167 centimeter hoog. Naast talloze kantoormeubelen, posters, balpennen en prullaria. Van Buggenhout hoopt het dossier binnen enkele jaren te kunnen afsluiten. Belangrijkste resterende activa is het hotel Memling, een hotel met 180 kamers in Kinshasa dat Sabena in 1937 liet bouwen. Van Buggenhout nam zelf het management van het Congolese hotel in handen.

De veiling die door Troostwijk wordt opgezet bevat wel enkele merkwaardige stukken. Zoals de vergadertafel van de raad van bestuur met het Sabena-logo, een salontafel met ingewerkte wereldkaart naast juwelen die werden aangeboden aan passagiers in eersteklas, posters en allerhande relatiegeschenken. Er zijn ook heel wat kasten te koop. Die zijn vrijgekomen omdat het Rijksarchief een groot deel van de archieven van Sabena heeft overgenomen. “Alle verslagen van de raad van bestuur zitten daarbij. Alles wat fout ging bij Sabena, vind je in die mappen terug,” zegt Van Buggenhout in de lokale media Bruzz.



Toen Van Buggenhout na het faillissement van Sabena werd aangesteld als curator, verzette hij zich tegen de druk om alle bezittingen zo snel mogelijk te verkopen, wat naar schatting 100 miljoen euro zou hebben opgeleverd. De curator koos daarentegen voor een actief beheer. Zo werd bijvoorbeeld de vliegtuigonderhoudsafdeling Sabena Technics rechtgetrokken en in 2005 verkocht aan de Franse groep TAT, goed voor een globale opbrengst van 65 miljoen euro. Van Buggenhout hoopt het dossier te kunnen afronden in 2024. Op dat moment kunnen ook de schuldeneisers eventueel vergoed worden uit het miljard euro opbrengsten. Wie stukken koopt uit de huidige veiling moet niet zolang wachten. Die loopt af op 24 november.

Salontafel met ingewerkte wereldkaart. (Foto: Troostwijk)