De verkiezing van Donald Trump heeft heel wat normen verlegd. Tot vandaag was de verkiezing van de Amerikaanse president grotendeels een geldkwestie. Wie het meest dollars op tafel kon leggen, had veel kans om te winnen. Ook die wetenschap heeft Trump van tafel geveegd. De Clinton campagne kon 510 miljoen dollar investeren. Trump deed het met de helft, 255 miljoen dollar. En Trump won.
Trump had ook weinig keuze in de financiering van zijn campagne. Hij sneerde zelf dat al zijn tegenstanders, zowel binnen de Republikeinen als de Democraten, schatplichtig waren aan hun sponsors. Voor de Republikeinen zijn de multimiljardair gebroeders Koch belangrijke geldschieters. In de voorverkiezingen gingen alle Republikeinse kandidaten bij hen op bedeltocht. Zo niet Trump. “I really like the Koch Brothers but I don’t want their money or anything else from them. Cannot influence Trump!” zo tweette hij. “I wish good luck to all of the Republican candidates that traveled to California to beg for money etc. from the Koch Brothers. Puppets?” zo volgde later.
Om de republikeinse kandidaat te worden investeerde Trump 100 miljoen dollar waarvan 46 miljoen van hemzelf. Hij gebruikte die eigen inbreng ook als propganda argument. En het werkte. Hij werd moeiteloos de Republikeinse winnaar van de race naar de ultieme tweestrijd met de Democraten.
Opmerkelijk is dat hij 67 miljoen dollar ophaalde bij zogenaamde “small-dollar donors” die elk minder dan 200 dollar spendeerden. Zij kochten onder meer de petjes “Make America Great Again” en de buttons “Hillary for prison”.
Maar tijdens die eindrace verlegde Trump het geweer van schouder. Hij werd discreter over zijn financiering. Clinton ging voluit. Haar campagne was goed voor 75 procent van alle verkiezingsreclame die passeerde op alle tv-stations. Trump probeerde enkele grote vissen binnen te halen. En dat lukte, onder meer met de financiële tussenkomst van casino eigenaar Sheldon Adelson. Later volgde de New Yorkse investeerder Robert Mercer en zijn dochter Rebekah. Ultiem legde Trump zelf 66 miljoen euro op tafel, ongeveer één vierde van zijn volledige campagne. Wel opmerkelijk is dat hij 67 miljoen dollar ophaalde bij zogenaamde “small-dollar donors” die elk minder dan 200 dollar spendeerden. Zij kochten onder meer de petjes “Make America Great Again” en de buttons “Hillary for prison”.