Colruyt stapt in CRO genae

genaeDe familie Colruyt investeert in het Antwerpse bedrijf genae, een snelgroeiende zogenaamde CRO of ‘content research organisation’. Een CRO begeleidt bedrijven die nieuwe medische producten of geneesmiddelen ontwikkelen met administratieve ondersteuning van hun onderzoek. Op die manier kunnen de bedrijven zich concentreren op het onderzoek terwijl de CRO de zware papierberg verwerkt. En genae doet dat blijkbaar zeer goed, zeker als je de groeicijfers van het bedrijf bekijkt. Vorig jaar steeg de omzet van 7 naar 11,8 miljoen euro.Met de ontwikkeling van geneesmiddelen en medische apparatuur gaan steeds meer complexe bureaucratische procedures gepaard. Omdat onderzoekers aan universiteiten of bij farmabedrijven zich op hun kerntaken van onderzoek en ontwikkeling willen toeleggen, doen ze steeds meer een beroep op zogenoemde Contract Research Organizations (CRO). Die nemen het ontwerp, de monitoring en de analyse van klinische studies op zich, met het oog op de goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) of de European Medicines Agency (EMA).

“Er bestaat nog geen CRO voor medische instrumenten met een wereldwijde actieradius”, vertelt Bart Segers, CEO van genae in het blad Trends. “Via organische groei in Europa en overnames op andere continenten willen wij uitgroeien tot een uniek aanspreekpunt voor wereldwijde onderzoeken van grote farmabedrijven.”

De markt voor medische instrumenten wordt geschat op 360 miljard euro en zou tegen 2018 groeien tot 450 miljard. Daartoe rekent men onder meer neurologische, orthopedische en in-vitro-instrumenten. Om en bij 18 procent van de markt bestaat uit interventionele cardiovasculaire instrumenten. Hierin specialiseert Genae Associates zich. Bijna de helft van de 114 klinische onderzoeken die het bedrijf heeft lopen, is voor instrumenten die hart- en bloedvaten behandelen.

Colruyt stapt in genae via haar vehikel Korys. Voor Colruyt past de investering in haar zogenaamde 3P strategie: people-planet-profit. Genae wil de verse financiële middelen gebruiken om marktleider te worden in Europa en haar positie te versterken in Japan en de VS.