Conny Vandendriessche lanceert vrouwelijk durffonds “We are Jane”

“De durfkapitaalsector is een echte mannenclub. 94 procent van de investeerders zijn mannen, vrouwelijke ondernemers trekken slechts 2 procent van het durfkapitaal aan. Dat betekent dat het 170 jaar duurt om gendergelijkheid in het investeringswereldje te bereiken.”, zo zegt Conny Vandendriessche. Om daarin verandering te brengen, richt ze het vrouwelijke investeringsfonds “We are Jane” op. Vandendriessche, onder meer bekend van Accent Interim, wil tot 50 miljoen euro ophalen voor haar fonds. De helft moet van vrouwen komen, de andere helft van institutionele investeerders (pensioenfondsen, verzekeraars…).



Een “sisterhood”, zo noemt Vandendriessche haar nieuwe fonds in De Standaard. Behalve Vandendriessche bestaat de sisterhood van ‘We are Jane’ uit twee ex-medewerksters van de investeringsmaatschappij Gimv, Eline Talboom en Muriel Uytterhaegen. Ze is volop bezig met het aanspreken van vrouwelijke investeerders. Onder meer Françoise Chombar (Melexis), Mimi Lamote (ex-C&A, ex-E5 Mode, ex-Beaulieu) en Michelle Sioen (Sioen Industries) zijn het initiatief genegen. Lieve Grawet van Oystershell (specialist in antiluizen) heeft al toegezegd. Het fonds zou in het laatste kwartaal van dit jaar opstarten.

Het initiatief van Vandendriessche is uitzonderlijk. In Europa bestaat er slechts één gelijkaardig vrouwelijk investeringsfonds, het Nederlandse Karmijn. Dat werd opgericht in 2010 en haalt een rendement van 20 tot 25 procent. Recent werd een tweede fonds gelanceerd.

Vandendriessche mikt op jonge groeibedrijfjes die al een omzet halen van 2 miljoen euro. Ze moeten een vrouwelijke ceo hebben of een vrouw moet de eigenares zijn. Aan doelwitten zijn er geen gebrek. “In België heb je 8.633 bedrijven waar een vrouw ceo is. 14.581 bedrijven hebben ofwel een vrouwelijke ceo of een vrouwelijke aandeelhouder.” Er wordt gezocht in een straal van 300 kilometer rond België. High-tech, health en human zijn enkele kerndomeinen waarin geïnvesteerd zal worden.

Volgens Sophie Manigart, durfkapitaalspecialiste en professor aan de Vlerick School, toont internationaal onderzoek aan dat de durfkapitaalwereld zeer mannelijk is. “En dat is ook in België zo.” Dat zorgt volgens haar voor een ongewilde discriminatie. “Omdat mannelijke investeringsmanagers de neiging hebben al te sterk te investeren in gelijkgezinden.” Bedrijven geleid door vrouwen krijgen daardoor niet altijd het risicokapitaal die ze verdienen.