UPDATE – CORONA – Belgisch leger ingezet in strijd tegen covid 19 (in de Kempen waar de maximum capaciteit bereikt is)

(Foto: Defensie)

Het is inderdaad oorlog. Het Belgisch leger verzorgde vanmorgen de transporten van covid 19 patiënten vanuit Geel naar UZA, het universitair ziekenhuis van Antwerpen. Ook vanavond zijn nog nieuwe transporten gepland die verzorgd worden door Defensie. (Zie UPDATE onderaan dit artikel). In theorie moeten ziekenhuizen patiënten overbrengen naar andere ziekenhuizen wanneer ze zelf de grens van 75 % van hun capaciteit van intensieve zorgen hebben bereikt. Een kwart van de capaciteit moet gevrijwaard worden voor noodgevallen. Maar Jan Flamant, CEO van het St Dimphna ziekenhuis in Geel, bevestigt dat die regel niet zomaar in praktijk is om te zetten. Elke eenheid met geïsoleerde bedden moet onmiddellijk 10 tot 12 bedden omvatten, in een relatief klein ziekenhuis zoals Geel met in totaal 300 bedden is dat niet onmiddellijk in praktijk om te zetten.

Defensie werd al wel meer ingezet in de strijd tegen corona. Zoals bekend werden de eerste verdachte patiënten die terugkeerden uit het Chinese Wuhan in quarantaine gehouden in het militair koningin Astrid ziekenhuis in Neder-over-Heembeek nabij Brussel. Daar worden nu ook al brandwonden patiënten uit heel België gecentraliseerd om capaciteit vrij te maken in lokale ziekenhuizen voor corona patiënten. Mondmaskers worden dan weer verdeeld door Defensie vanuit hun verdeelcentrum in Peutie. Belgen uit Spanje en Mali werden door het leger naar België terug gebracht.



Het ziekenhuis is Geel werkt in een netwerk samen met ziekenhuizen uit Mol, Herentals en Turnhout. Blijkt dat de capaciteit aan intensive care ziekenhuizen in de Kempen volzet raakt. Daarmee loopt de situatie wat gelijk met de provincie Limburg, ook een regio die verder weg ligt van het centrum van het land. In Geel beschikt St. Dimphna over 18 tot 22 bedden voor intensieve verzorging met beademing. Dat laat weinig ruimte over om patiënten te triëren. Wie binnenkomt met corona indicaties en kan worden getransporteerd, wordt overgebracht naar Antwerpen. Met hulp van het Belgisch leger. Dat blijkt in praktijk om één op de vijf patiënten te gaan. Door het annuleren van alle andere consultaties en activiteiten maakt st. Dimphna per dag een verlies van 150.000 euro. Voor grote ziekenhuizen loopt dat verlies op tot een half miljoen per dag. In Geel zijn ze alvast gestart met een goodwill campagne waarbij ze giften en fondsen ophalen bij hun regionale achterban. 

UPDATE

Een woordvoerder van het federaal crisiscentrum laat weten dat Defensie tot op vandaag niet is ingezet voor het transport van corona patiënten binnen België. Onze redactie had een dubbele bevestiging van die transporten maar we nemen nota van de verklaring van het crisiscentrum en gaan er van uit dat er een misverstand is ontstaan ter zake.