CORONA – Limburgse familie Corthouts zoekt schuldbescherming voor haar meubelfabrikant Recor

De meubelfabrikant Recor uit Hasselt, in handen van de familie Corthouts, heeft gerechtelijke bescherming gevraagd tegen haar schuldeisers. De vraag heeft enkel betrekking op de NV Recor, producent van voornamelijk zitmeubels en zetels. Recor Bedding, producent van matrassen en bedden, valt buiten de procedure. Het is precies de productie van matrassen waar René Corthouts in 1949 mee van start ging en waarmee hij de basis legde van het huidige bedrijf. De coronacrisis en de daaraan gekoppelde sluiting van de meubelwinkels komt op een moeilijk moment voor het bedrijf. In 2019 zetten Charles en zijn broer Adrien Corthouts, vertegenwoordigers van de derde generatie, een strategie op poten om het eigen merk Recor Home in de consumenten markt te zetten.



Het klopt dat we lange tijd het imago van een grijze muis hadden, zo vertelde Charles Corthouts vorig jaar aan de lokale pers. We merken de laatste jaren wel dat de consument veranderd is. Je hebt bulkproductie uit het oosten, maar toch gaan nog veel mensen op zoek naar kwaliteit. Daarom zijn we enkele jaren geleden begonnen met ons eigen label Recor Home omdat we met een eigen collectie naar buiten willen treden. Dat vergt aanpassing omdat wij eigenlijk 70 jaar nooit bezig zijn geweest met marketing of communicatie.”

Nu blijkt dat die operatie wellicht net te laat kwam. “In onze thuismarkt zagen we begin dit jaar lichte groei. Internationaal lagen de zaken anders: er werd een aantal belangrijke orders on hold gezet en de coronacrisis heeft daar nog een stevige schep bovenop gedaan. Zo kwam de aanvoer van grondstoffen, zoals leder uit Italië, in het gedrang. Ook de sluiting van de meubelwinkels heeft een grote impact op onze portefeuille.”, zo wordt Adrien Corthouts nu geciteerd. “We leven nu in een andere wereld. Dit alles dwingt ons om het businessplan te herbekijken en te versnellen.” Daarom heeft Recor vandaag bescherming tegen haar schuldeisers gevraagd. “Zo drukken we de pauzeknop in om in alle rust naar oplossingen te zoeken.” Bij Recor werkten eind 2018 nog zo’n 180 mensen.