Federaal minister van Financiën Alexander De Croo had er alvast een mooie oneliner voor uitgevonden: “We hebben de banken gered in 2008, nu moeten de banken de economie redden.” Maar die banken stonden niet echt te springen om massaal met geld over de corona-brug te komen. Er is een akkoord om tot 50 miljard euro overbruggingskredieten toe te kennen. De banken zullen een groot deel van de verliezen van die nieuwe coronakredieten ook zelf moeten dragen. Het is nu dus uitkijken in welke mate de banken die kredieten ook echt zullen alloceren. En misschien is er nog een tweede, belangrijker vraag. Wanneer corona bedwongen is, zal er pas echt nood zijn aan nieuwe kredieten om de economie terug op gang te trekken. Zal de goodwill bij de banken dan nog even groot zijn na die eerste inspanning?
De banken staan nu al zelf in voor de niet-terugbetaling van bestaande kredieten. De huidige overeenkomst bepaalt dat de banken zelf ook de verliezen incasseren van de eerste drie procent aan kredietverliezen op de overbruggingskredieten. Die 3 procent op een pakket van 50 miljard coronakredieten komt neer op een te slikken verlies van 1,5 miljard euro. Als op die tijdelijke coronakredieten, met een looptijd van maximaal 12 maanden, de verliezen boven die 3 procent oplopen, dan neemt de staat de helft van de verdere verliezen op zich. Als de verliezen boven de 5 procent komen, is de afspraak 80/20 voor respectievelijk overheid en banken
Banken verklaren zich ook bereid uitstel van betaling te geven aan bedrijven én particulieren. Het uitstel van betaling aan de banken loopt tot 30 september. Het wordt niet automatisch toegekend maar moet aangevraagd worden. Bijvoorbeeld wanneer particulieren tijdelijk hun woonkrediet niet kunnen afbetalen. Ze moeten dan wel bewijzen dat ze slachtoffer zijn van corona. Ze kunnen tot eind september kosteloos vrijgesteld worden van betaling van intrest én kapitaal. Het zal wel moeten gaan om particulieren die niet over een spaarboekje beschikken. Anders wordt dat eerste aangesproken. Het gaat om uitstel, dus niet om afstel. Betaald moet er ooit toch worden.
De Croo sprak over ‘automatisch uitstel van betaling’ maar de banken houden dus het laatste woord. Zo zeggen de banken ook dat ze enkel overbruggingskredieten zullen toekennen aan ‘levensvatbare bedrijven’. Daar zit een zekere logica in. Vraag is natuurlijk enkel op welke basis zal worden geëvalueerd. De Nationale Bank is belast met de controle op die kredietverstrekking.
Eens dat allemaal achter de rug is, hoopt iedereen dat corona echt zal zijn overwonnen. Dan zullen bedrijven opnieuw bij de banken aankloppen voor kredieten. Die zullen cruciaal zijn om de economie terug op gang te trekken. Het wordt dus ook afwachten hoe de banken zich zullen opstellen in die tweede fase van de redding.