De (bijna) Rijkste mens ter wereld in het gezelschap van de (bijna) Rijkste Belg

Bill Gates (links) in het gezelschap van Alexander De Croo en een Stella. (Foto: BElga Images)

Bill Gates, de Microsoft-aandeelhouder die lange tijd de Rijkste mens ter wereld was, drinkt samen met premier Alexander de Croo een Stella. Die laatste is het Belgische sterproduct van de grootste brouwer ter wereld, AB Inbev. Die is dan weer in handen van de families Vandamme en de Spoelberch, de op één na Rijkste Belgen. Gates was uitgenodigd in het ‘Belgium House’ in het Zwitserse Davos waar momenteel de jaarlijkse bijeenkomst plaats vindt van het World Economic Forum. Tot en met vrijdag deze week is het Zwitserse skioord het toneel voor een pléiade van bedrijfsleiders, staatshoofden en regeringsleiders. Premier Alexander de Croo was er in het gezelschap van koning Filip en koningin Mathilde. De missie van de premier is tweeledig: België promoten bij investeerders maar ook bij de Europese Unie. Op 1 januari van dit jaar nam ons land immers het roulerende voorzitterschap van de EU over. In deze verkiezingstijden is dat een mooi meegenomen opportuniteit voor de Croo.

Bill Gates van zijn kant nam deel aan een rondetafelgesprek over ‘propere’ technologieën met de CEO’s van verschillende Belgische bedrijven waaronder de baggeraar DEME, Fluxys en Syensqo. Het Belgium House verenigt een aantal Belgische bedrijven die actief zijn in onder meer de farmaceutische sector, hernieuwbare energie en logistiek. Alexander De Croo ontmoette er onder meer de CEO van Coca-Cola bij zijn aankomst. Ze bespraken de werkgelegenheid in Brussel, in afwachting van de ontmoeting met Bill Gates. Die laatste is zoals bekend een enthousiaste aanhanger van kunstmatige intelligentie AI.



De doorbraak van AI heeft de angst aangewakkerd dat de technologie wereldwijd miljoenen banen zal doen verdwijnen. Het Internationaal Monetair Fonds meldde deze week dat ongeveer 40% van de banen wereldwijd getroffen zou kunnen worden door AI. Gates is het niet per se oneens met dat idee, maar hij gelooft dat de geschiedenis laat zien dat bij elke nieuwe technologie angst komt kijken en vervolgens nieuwe kansen. “Zoals we met de landbouwproductiviteit in 1900 hadden, hadden mensen zoiets van ‘Hé, wat gaan al die mensen nu doen?’ In feite werden er veel nieuwe dingen, veel nieuwe jobs gecreëerd en zijn we veel beter af dan toen iedereen boerenwerk deed.” zei Gates. “Dit zal nu net zo zijn.” Als voorbeeld verwijst hij naar het helpen van artsen met hun papierwerk, wat “een deel van het werk is dat ze niet leuk vinden en we kunnen dat heel efficiënt maken.”

Hij zei ook dat de verbeteringen met open AI’s met producten van OpenAI zoals ChatGPT-4 “dramatisch” zijn omdat het “in wezen kan lezen en schrijven”, dus het is “bijna alsof je een witteboordenmedewerker hebt als mentor, om gezondheidsadvies te geven, om te helpen bij het schrijven van code, om te helpen bij technische ondersteuning”. Hij stelt dat de integratie van die technologie in het onderwijs of de medische sector “fantastisch” zal zijn. Microsoft heeft een miljardenpartnerschap met OpenAI. Gates blijft een van de grootste aandeelhouders van Microsoft.

Mecenaat

Gates is momenteel 140 miljard dollar waard, wat hem de op drie na rijkste persoon op aarde maakt. Maar hij zou waarschijnlijk nog steeds de rijkste persoon ter wereld zijn als hij niet had toegezegd al zijn geld weg te geven via de Bill en Melinda Gates Foundation. Aan CNN zei hij dat hij zich geen zorgen maakt over het verliezen van zijn rijkdom. “Ik heb meer dan genoeg geld voor mijn eigen consumptie. Ik zorg ervoor dat ik op de lijst naar beneden ga, en ik zal trots zijn als ik er helemaal af val.”

In 2022 kondigde Gates aan dat de stichting van plan was om tegen 2026 jaarlijks 9 miljard dollar weg te geven. Hij zei dat hij “enthousiast is dat het zoveel impact zal hebben” voor de organisaties waaraan hij het geeft.