De erfenis van Leopold II is (minstens) 431 miljoen euro waard

 

Leopold II

De Koninklijke Schenking beheerde eind 2022 431 miljoen euro aan activa waarvan 231 miljoen euro aan vastgoed en 51 miljoen euro aan boshout. Dat blijkt uit de jaarrekening van de Schenking over het jaar 2022 die op 22 december vorig jaar werd gepubliceerd. Het gaat om minimale bedragen. Het koninklijk domein van Laken, waaronder serres en de personeelsgebouwen, de Japanse toren en het Chinees paviljoen en de Astridkapel in het Zwitserse Kussnacht zitten niet in de rekening omdat het historische monumenten zijn die moeilijk zijn in te schatten. Niet vermeld is het feit dat de Japanse toren en het Chinees paviljoen, allebei in Laken, eigenlijk in slechte staat zijn en dringend aan restauratie toe zijn. De onbebouwde akkers en weilanden zijn evenmin in rekening gebracht. Dat zou in de rekening over 2023 wel het geval zijn. De werkingskosten van de Schenking bedragen 8,7 miljoen euro.



Leopold II droeg in 1900 een belangrijk deel van zijn goederen over aan de Belgische staat. Daaraan waren een aantal voorwaarden verbonden. Sommige van de eigendommen mochten nooit worden verkocht. Andere eigendommen dienden hun oorspronkelijke bestemming en uitzicht te behouden. Enkele gebouwen moesten ter beschikking worden gesteld aan de troonopvolgers. Het parlement aanvaardde de schenking schoorvoetend onder meer omdat door de laatste voorwaarde de betaling van successierechten werd ontdoken.

De Koninklijke Schenking bleef lange tijd gehuld in non-communicatie. In 2019 werd haar werking geanalyseerd en in vraag gesteld door een consortium van journalisten. Daarop werd beterschap beloofd. De Schenking nam zich in 2020 voor binnen de drie jaar volledig transparant te zijn. Tot 2019 maakte de Schenking enkel kascijfers bekend en dat enkel na parlementaire vragen. Ze beheert onder meer het arboretum in Tervuren, de vijvers van Watermaal-Bosvoorde, de Cinéma Vendôme in Brussel, de Wellingtonrenbaan in Oostende, het BELvue Museum aan het koninklijk paleis in Brussel, de golf van d’Ardenne in Houyet, het Koninklijk Domein van Laken en het Dudenpark in Vorst. (Lees verder onder de foto)

De Wellington renbaan in Oostende is één van de gebouwen die de Koninklijke Schenking beheert en die niet mag veranderen van doelstelling.

De Schenking incasseerde in 2022 5,3 miljoen euro aan huurgelden en 1,3 miljoen euro aan verkoop van hout. De personeelskosten beliepen 5,5 miljoen euro. De rekening werd afgesloten met een verlies van 5,4 miljoen euro, onder meer als gevolg van een waardevermindering van 3,2 miljoen euro op bossen. Ere-gouverneur van de Nationale Bank van België Jan Smets is voorzitter van de Schenking. Andere bestuurders zijn Antoinette d’Aspremont Lynden, ere-professor aan de Universiteit van Rijsel, Hans D’Hondt, voorzitter van het directiecomité van de FOD Financiën, Luc De Maesschalck, intendant van de civiele lijst van koning Filip, Marleen Evenepoel, gewezen administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Jan Hennes, ere-vleugeladjudant van de koning, Michel Flohimont, hoofd van het Huis van koning Albert II, Sophie Dutordoir, CEO en voorzitter van het directiecomité van de NMBS, Bénédicte Heindrichs, directeur-generaal van de Service Public de Wallonie Agriculture, Ressources naturelles et Environnement, en Virginie Samyn. Fabrice Carton is afgevaardigd beheerder van de Schenking die gehuisvest is in de Brederodestraat in Bussel. Wie op zoek gaat naar foto’s van de Brederodestraat, gelegen aan de achterkant van het koninklijk paleis, komt van een kale reis terug. Zo goed als alle gebouwen zijn geblurd. Als alternatief kan je wel altijd op wandel gaan met Jan Puype die u doorheen het koninklijk Brussel van Leopold II gidst, onder het motto “de achterkant van het paleis is interessanter dan de voorkant”.