DRB Foodie Nadine bezoekt restaurant Isabelle Arpin in Brussel. Ze deelt haar ervaring met u. Eigenzinnig op haar manier, ongebonden, vrij en vrank. Maar steeds met respect voor de ambitie en de durf van de horeca ondernemer. En ze weet waar ze over praat. Haar ondernemerschap in de toeristische sector zette haar er toe aan een doorgedreven horeca opleiding te volgen.
Bij aankomst in de Louisalaan moet je aanbellen. Je wordt er vervolgens bijzonder warm en gastvrij onthaald. Aan tafel nemen we de tijd even rond te kijken naar het bijzondere pand met zijn grote ramen en halfopen keuken. Het heeft de allure van een kunstgalerij èn alle elementen van een eetkamer. Het interieur is een mengeling van kunst, elegantie en moderniteit.
De tafels staan ruim verspreid, bedekt met kraakwit onberispelijk gesteven linnen en mooi servies. Het personeel in de zaal is opmerkelijk charmant en attent, niet stijf noch amicaal, gewoon fijn correct. Ze geven niet de indruk dat ze aan het werk zijn, het lijkt eerder dat ze voor hun hobby de borden met je delen. Ja, feel good all the way, en dan heb ik het nog niet over het eten gehad….
Je kan er niet à la carte eten maar je kan wel het aantal gangen kiezen van het ‘menu decouverte’. We gaan voor de 6 gangen versie met aangepaste wijnen. Nieuwsgierig als we zijn vragen we toch vooraf wat we kunnen verwachten. Het klinkt bijzonder veelbelovend. Het feit dat één van de gasten venkel noch oesters lust blijkt totaal geen probleem.
Bij het eerste hapje ‘chips met salie en hammousse’ zijn de meningen gelijk. “Hmmmm, lekker.” Dat zal de hele avond onze ervaring blijven.
De cappucino van cêpes met koffie,
de foie gras met oester gepocheerd in noilly prat en espuma van topinambour en een heerlijk kroketje,
de mousse van bloemkool met truffel en een vinaigrette van koffie,
de hertekalffilet met een wildsausje en zijn garnituren,
de brillat savarin met compote van pruim en gelei van honing …
Alles is gewoon fenomenaal.
De combinaties, of beter assemblages, getuigen van een kennis gecombineerd met een enorme creativiteit en fantasie. We zien hier out of the box associaties, uitgebalanceerde smaken, verrassende structuren en texturen met perfecte beheersing van zout, pikant, pittig of zoet. We krijgen hier meer dan borden, eerder creaties, composities. Fijne gastronomie, zonder veel show met jus of espuma, wars van trends. Rijk en diep van smaak, en toch heel licht. Telkens gebracht met een geweldige wijnselectie. (Lees verder onder de foto)
Isabel Arpin – de naam van de chef en het restaurant – had een ietwat aparte loopbaan. Zij ontdekte de keuken pas tijdens haar universitaire studies toen ze ging helpen in een restaurant van een vriend. Ze kreeg een passie voor de keuken en de artistieke kant ervan en ze besloot van beroep te veranderen en ging naar de hotelschool in Duinkerke. Ze werkte in het Casino in Middelkerke, was chef in Auteuil in Oostende, kreeg een ster voor haar kookkunst bij Alexandre in Brussel, kookte in de WY (het Mercedes House op de Zavel in Brussel) van Bart De Pooter en ging naar Louise 345. Om vervolgens aan de overkant van de straat haar eigen zaak te openen. In een interview zegt ze: “Chef zijn is een beroep waarin je kan met materiaal creëren en delen. De keuken laat je immers reizen …. Om dit werk te doen moet je van mensen houden.”
Dit was een eetmoment van een niveau dat ik zal blijven onthouden. Een geraffineerde keuken met luxueuze ingrediënten, Franse gastronomie met een twist. Alsof ze elk gerecht ter plaatse opnieuw uitvindt. Je moet erheen. Als er al iets jammer was is dat de chef er niet was en wij niet konden kennismaken. Aan de keuken was het zeker niet te merken. We betaalden 200 euro per persoon, drank inbegrepen.
Vanaf het eerste hapje tot en met het dessert was het een ontdekking en een ontdekking
Isabelle Arpin, Louisalaan 362, 1050 Brussel. www.isabellearpin.com Tekst: DRB Foodie Nadine. Alle op- en aanmerkingen en vooral suggesties voor restaurants die we volgens u moeten ontdekken, slechts één adres: drbfoodie@hotmail.com.
(Lees verder onder het logo)
Ondertussen bij de boekhouder
De nu 53-jarige Isabelle Arpin start haar vennootschap JMF op in 2019 samen met haar Poolse partner Dominika Herzig. Opmerkelijk, de meerderheid van de vennootschap is in handen van François Lesage, een ondernemer die gevormd werd in het Solvay Instituut en die de biotechnologie inruilde voor de horeca. Zijn visitekaartje is het hotel “The wise house” (Lesage, oke?), gevestigd in een gerenoveerd 17de eeuws kasteel in Hastière nabij Namen. Het restaurant “Le Par-dela” is enkel toegankelijk voor de hotelgasten. De keuken werd toevertrouwd aan Benjamin Moustier die ervaring opdeed in het sterrenrestaurant Prieuré Saint-Géry. De aanwezigheid van Lesage bij Isabelle Arpin moet borg staan voor een goed bedrijfsbeheer. En dat blijkt ook uit de eerste cijfers van het jonge bedrijf. Het laatste boekjaar, per eind juni 2021, was goed voor een bruto marge (inkomsten min uitgaven) van 125.000 euro en een winst van 40.000 euro. In het tweede boekjaar bereikt het eigen vermogen bijna 100.000 euro.