“Gaat Marc du Bois een kleine Marc Coucke doen?” is een vraag die je her en der ziet opduiken. Excuseer, een Marc Coucke doen? Wel ja, goedkoop je bedrijf weghalen van de beurs om het daarna duur te verkopen en alle meerwaarden zelf op te strijken, weg onder de neus van de gewone belegger. Dat is toch wat Marc Coucke deed met Omega Pharma. En dat is natuurlijk zijn goed recht, het is aan die gewone belegger om daar weerwerk tegen te bieden. En het is precies dat wat Deminor beoogt.
Het bod van 95 euro op de uitstaande aandelen van Spadel is dus blijkbaar te laag. Hoeveel dat bod dan wel moet zijn, wil Deminor niet onmiddellijk zeggen. Er moet immers een heel juridisch parcours worden afgelegd. De eerste die aan zet zijn, zijn de onafhankelijke bestuurders van de beursgenoteerde groep. En dat zijn niet de minste. Het gaat om Johnny Thijs, ex-CEO van bPost, Jean baron Vandemoortele van de gelijknamige voedingsgroep, gewezen topbankier Axel Miller (ex-Dexia), Frank Meysman, voorzitter van de Europese reisgroep Thomas Coock, Roland Vaxelaire, telg uit de familie die destijds distributeur GB controleerde, en Anne-Charlotte Amory, tot 2012 PDG van het Franse champagnemerk Piper Heidsieck. Wanneer du Bois een formeel bod lanceert, moeten zij als eerste de prospectus van dat bod goed- of afkeuren. Iedereen herinnert zich nog hoe de onafhankelijke bestuurders het eerste bod van Liberty Global op Telenet hebben afgekeurd. Tot grote ergernis trouwens van de Amerikanen.
Wanneer Marc du Bois aan 95 procent van de aandelen komt, kan hij een zogenaamde squeeze out doorvoeren en verliezen de kleine aandeelhouders hun rechten op verzet. Deminor kent Spadel goed. Het verdedigde ook al de zus van Marc du Bois wanneer die haar aandelenpakket aan haar broer ging verkopen.