Denk na over wat je doet met je geld

Hoeveel moet ik gespaard hebben om na mijn pensioen nog steeds goed te kunnen leven? Het is een veel gehoorde vraag waarop verschillende antwoorden zijn. In grote lijnen is dat antwoord nogal ontnuchterend. Wanneer je 50 jaar bent, moet je vijf keer je jaarsalaris opzij hebben staan. Ben je 65 dan stijgt dat tot acht keer je jaarsalaris. Dat gaat dus van 60 tot 92 keer je netto maandloon. Pensioensparen mag je meetellen, een eigen woning niet. Een aardige inspanning dus. In hun boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ zetten de journalisten Ewald Pironet en Michaël Van Drogenbroeck in klare taal uiteen hoe je die doelstelling beter en sneller kan bereiken.



In hun lijvig boek van 320 bladzijden overschouwen Pironet en Van Drogenbroeck, respectievelijk verbonden aan Knack en de VRT, alle mogelijke vormen van privé vermogensbeheer. Van het traditionele spaarboekje, over eigen vastgoed tot beleggen in aandelen en vreemde munten. Maar ook crowdfunding, investeren in goud en in kunst komen aan bod. Ze richten zich daarbij naar die gezinnen van wie de kinderen net uit huis zijn vertrokken en waar de afbetaling van de eigen woning op haar laatste benen loopt. Dat creëert marge om meer financiële slagkracht te ontwikkelen. Het lijkt een defensieve houding, ‘Hoe word ik niet arm?’, maar in feite is het een assertieve houding waarbij je anticipeert op toekomstige noden. Echt rijk wordt je natuurlijk door risico’s te nemen en te ondernemen. Maar dat is niet de kern van dit boek. Dit boek is bedoeld voor mensen die tevreden zijn met hun leven maar toch goede financiële keuzes willen maken.

Het boek is ook doorspekt met persoonlijke getuigenissen van een aantal BV’s en spraakmakers. Zo lezen we dat Fons Verplaetse, de vroegere gouverneur van de Nationale Bank, een spaarboekje nog altijd een perfecte spaarvorm vindt. Je doet er een fiscaal voordeel mee en je bent ingedekt tot 100.000 euro. Kunstenaar Wim Delvoy vindt zo’n spaarboekje dan weer niets. Ook al omdat die spaarvorm in euro gebeurt. “Euro’s zijn papiertjes met bruggetjes op getekend, en die zullen alleen maar in waarde zakken.” aldus de eigenzinnige kunstenaar die zegt er dan ook geen te hebben. Spaarboekjes wel te verstaan.

Investeren in de tweede helft van je leven’ is uitgegeven bij Lannoo.