Dierenleed in Olmen (en elders)

De zoo van Olmen, in de Kempense gemeente Balen, moet op bevel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de deuren sluiten. En wel onmiddellijk. De dierentuin in Balen is de derde grootste van Vlaanderen: hij is 12 hectare groot, telt bijna 1.000 dieren en ontvangt elk jaar ongeveer 200.000 bezoekers. Maar over de inbreuken en gebreken van de zoo werden al een hele resem pv’s opgemaakt. Volgens Weyts is er geen uitzicht op structurele verbetering. Er werken 42 mensen in de zoo die sedert 1995 in handen is van de familie Verheyen.Het dierenpark omvat zo’n 1.000 exotische dieren. Een terugkerend probleem is dat de Olmense Zoo te veel dieren houdt en kweekt. Daardoor ontstaat er plaatsgebrek. De dieren worden ondergebracht in verblijven met te weinig ventilatie en hygiëne. In sommige verblijven kunnen ze niet schuilen voor de regen. Uitwerpselen worden onvoldoende weggehaald, zowel in de verblijven als op bezoekerspaden. Er zijn smerige voederbakken aangetroffen. Een hele resem kleine gebreken, maar die worden niet opgevolgd, zegt Weyts in de krant Het Laatste Nieuws. De eigenaar kan beroep aantekenen bij de Raad van State maar dat werkt niet opschortend. De deuren gaan dus dicht.

Sea World

Op een iets grotere schaal zit ook de Amerikaanse groep Sea World in de problemen. De groep ligt al enige jaren onder vuur nadat in de documentaire ‘Blackfish’ aan het licht kwam dat SeaWorld zijn orka’s mishandelde. SeaWorld zag het bezoekersaantal gevoelig teruglopen. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar trokken 8,9 miljoen mensen naar de Amerikaanse parken, 353.000 minder dan vorig jaar. Het bedrijf sloot het eerste halfjaar af met een verlies van 237 miljoen dollar.

Sea World staat nu te koop. Eén van de kandidaat overnemers is het Spaanse Parques Reunidos, dat in ons land Bobbejaanland bezit en die de holding GBL van Albert Frère als aandeelhouder heeft.