D’Ieteren verliest 64 mln aan VW-gate

VolkswagenDe Brusselse familie D’Ieteren, invoerder van de Volkswagen-groep in België, verliest potentieel 64 miljoen euro aan het dossier van de vervalste software in de Volkswagenmotoren. De koers van het D’Ieteren aandeel zoekt een basis rond de 30 euro. Voor de zomer noteerde D’Ieteren nog aan 36 euro. De familie van Roland D’Ieteren controleert bijna 32 procent van het bedrijf. In onze ranglijst zakt D’Ieteren van de 28ste naar de 33ste plaats.



Onmiddellijk na het uitbreken van het VW-schandaal schakelde D’Ieteren een versnelling hoger in haar communicatie. De boodschap daarbij was dubbel. “De Volkswagen-groep garandeert dat er geen impact is op de technische veiligheid van de betrokken voertuigen.” enerzijds en “Hoewel noch D’Ieteren Auto, noch zijn concessiehouders op de hoogte waren van deze onregelmatigheden, betreuren wij deze situatie, die regelrecht ingaat tegen onze ethische principes en waarden. Wij zullen alles doen wat binnen onze macht ligt om een oplossing te vinden en het vertrouwen van onze klanten terug te winnen.” anderzijds.

Alhoewel alles voor de buitenwereld wel lijkt mee te vallen, lijdt D’Ieteren toch commerciële schade door het verhaal, bijvoorbeeld door uitgestelde of afgelaste bestellingen. Eerder deze maand maakte de Volkswagen-groep bekend dat actueel gecommercialiseerde modellen van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Škoda uitgerust met een dwars geplaatste TDI-motor en een cilinderinhoud van 1.4 l, 1.6 l en 2.0 l, of met een 1.4 TSI- of TFSI-motor, mogelijk eveneens getroffen zouden kunnen zijn door nieuwe onregelmatigheden. Het gaat om ongeveer 25% van de in 2015 gecommercialiseerde modellenmix. Als reactie en in afwachting van de definitieve resultaten van het lopende interne onderzoek van de Volkswagen-groep besliste D’Ieteren daarop om de verkoop van mogelijk betrokken modellen tijdelijk op te schorten.

Ondertussen is er ander nieuws dat D’Ieteren wel onrechtstreeks ondersteunt. Autoglashersteller Belron verdubbelt nogmaals zijn omvang in Nederland. Na Autotaalglas in juni neemt Belron nu GlasGarage over. Het Nederlandse netwerk van de autoruitenhersteller en D’Ieteren-dochter verdubbelt daardoor tot meer dan 200 vestigingen. Met GlasGarage doet Belron zijn tweede grote overname in Nederland in nauwelijks een half jaar tijd. In juni lijfde de wereldleider in het herstellen en vervangen van autoruiten al de keten Autotaalglas in, goed voor 54 bijkomende vestigingen.