Dossche verwerkt kartelboete van 22 mln

Dossche _ GourmandDe familie Dossche van de gelijknamige agro-industriële groep uit Deinze werkt aan een grondige herstructurering. De operatie volgt op een beslissing eind 2014 van de Nederlandse Marktautoriteit. Die bevestigde definitief een kartelboete van 22 miljoen euro in hoofde van de groep. De twee getroffen vennootschappen, Dossche Invest en Dossche Mills, staan daarbij beide voor de helft. Dossche Mills gaat nu splitsen waarbij een aantal participaties overgaan naar Dossche Invest. De Poolse veevoederactiviteiten van de groep zijn ondertussen verkocht. De familie ziet haar vermogen terugvallen van 50 naar 41 miljoen euro.De kartelboete gaat terug naar het begin van deze eeuw. In 2010 maakte de Nederlandse Marktautoriteit bekend dat de Nederlandse markt voor meel in de periode 2001 tot 2007 jarenlang is verstoord door kartelafspraken tussen vijftien producenten uit Nederland, Duistland en België. De betrokken bedrijven hebben al die tijd de markt onder henzelf verdeeld en de concurrentie buiten gehouden. Ze kwamen ook overeen dat ze elkaars klanten niet zouden afpakken. Daardoor bleven de prijzen ook stabiel en was er geen neerwaartse druk.

De autoriteit sprak in totaal 81 miljoen boetes uit, de grootste voor Dossche met 22,8 miljoen euro. Later werden een aantal boetes teruggeschroefd, maar niet die van Dossche. Eind vorig jaar was dan de juridische weg van verzet afgewerkt, zonder gevolg, en werd de boete definitief. De boete wordt voor gelijke delen gedragen door Dossche Mills en Dossche Invest. Die laatste heeft zijn kapitaal verminderd met 9,3 miljoen euro. Dossche Mills heeft zijn participaties in onder meer Gourmand, Molens Van Hollebeke samen met een aantal schulden afgesplitst naar Dossche Invest. De krant de Tijd maakt ondertussen bekend dat de Poolse veevoederactiviteiten van Dossche zijn verkocht aan de Amerikaanse multinational Cargill. De Poolse afdeling staat voor een omzet van 90 miljoen euro op een totale omzet voor de groep van 350 miljoen euro. Bij Dossche was deze voormiddag niemand bereikbaar voor toelichting.

Dossche is één van de grootste meelproducenten in Europa, een moeilijke markt waar de vraag stagneert. In de lijst van de Rijkste Belgen valt Dossche terug van de 241ste naar de 298ste plaats.