Dr. Paul Stoffels, de man van 450 miljoen euro (toch voor Galapagos)

Dr. Paul Stoffels.

Op zichzelf is de 59-jarige dr. Paul Stoffels bijna 50 miljoen euro waard. Maar voor het Mechelse biotech bedrijf Galapagos is zijn naam 9 keer zoveel waard, of om en bij 450 miljoen euro. Vandaag maakte Galapagos bekend dat Stoffels de nieuwe CEO wordt van het bedrijf. Tot voor enkele maanden was de vorser wetenschappelijk directeur bij de Amerikaanse farmareus J&J, een job die hij sedert 2012 invulde. Daarvoor al ontwikkelde hij mee de eerste aids-vaccins. Maar hij lag ook aan de basis van het wel minder sterk presterende corona vaccin van de Amerikaanse groep. Galapagos van zijn kant moest twee tegenslagen incasseren van innovatieve geneesmiddelen die niet werden erkend. Stoffels moet daar nu verandering in brengen. Meteen sprong de koers van Galapagos op de beurs met 15 % omhoog. Het Mechels bedrijf ziet daarmee zijn beurswaarde stijgen met 450 miljoen euro tot 3,5 miljard euro.



Bij Galapagos volgt Stoffels de 61-jarige Otto van de Stolpe op. Van de Stolpe richtte Galapagos 22 jaar geleden op, op dat moment ook al in nauw overleg met Paul Stoffels. In 2015 presenteerde het bedrijf veelbelovende testresultaten van filgotinib, een experimenteel middel tegen reuma. De Amerikaanse farmagigant Gilead zette zich achter het onderzoek en de toekomst van Galapagos leek verzekerd. Met filgotinib zou het bedrijf tot 6 miljard euro omzet per jaar kunnen halen. Maar in 2019 kreeg filgotinib geen groen licht van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond. Waarop Gilead zich terug trok. Kort daarna werd de ontwikkeling van een middel tegen longfibrose stilgelegd omdat het gebruik ervan niet veilig bleek.

De beurskoers van Galapagos stortte daarop in elkaar. In februari van vorig jaar noteerde het aandeel nog tegen 90 euro om tegen oktober te zijn gehalveerd tot 45 euro. Het nieuws over de benoeming van Paul Stoffels tot CEO deed de koers met 7 euro opveren tot 54 euro. Ondanks de tegenslagen staat Galapagos er met 5 miljard euro cash financieel niet slecht voor. De vraag is welke richting het biotechbedrijf uitgaat: deals sluiten met andere biotech- of farmabedrijven of voluit inzetten op eigen nieuw onderzoek? Met Paul Stoffels lijkt dat het tweede te zijn. En dat is toch ook wat beleggers en investeerders denken.