Dreambaby en de terugkeer van de familie Vanhalst

(Foto: Dreambaby)

De distributeur Colruyt Group, in handen van de gelijknamige familie, heeft een akkoord bereikt met het management van Supra Bazar voor de verkoop van 100% van de aandelen van Dreambaby. Supra Bazar is in handen van Geert Vanhalst en zijn familie en is uitgegroeid tot één van de grotere West-Vlaamse retailspelers in het segment non-food met vijf Supra Bazar winkels. Recent nam Vanhalst ook de Kabine family conceptstores over met twee vestigingen annex koffiebar aan de kust. Nu komen daar 27 winkels Dreambaby bij. Voor de familie Vanhalst betekent de huidige operatie een terugkeer op het voorplan van de economie. In 2021 werd de ondernemerswereld opgeschrikt door het bericht dat het parket van West-Vlaanderen een grootschalig onderzoek was gestart naar mogelijke erfenisfraude en witwassen bij Geert Vanhalst en zijn zuster Nadine. Na die berichten bleef het stil rond dat dossier en werd daarover geen nieuws meer gebracht. De afloop ervan is dan ook onduidelijk.

Als Belgische marktleider, wil Dreambaby dé babyspeciaalzaak van België zijn waarbij er heel bewust wordt gekozen om in die nichemarkt uit te blinken, aldus een persbericht van Colruyt. De focus ligt op de leefwereld van zwangere vrouwen en gezinnen met baby’s tot twee jaar. Dreambaby realiseerde in boekjaar 2022/23 ongeveer 60 miljoen euro omzet en telde toen 32 winkels. Ondertussen werd de groep afgeslankt tot 27 winkels met 256 medewerkers. Colruyt schat dat het resultaat van Dreambaby voor boekjaar 2023/24 zal uitkomen op een verlies van maximum 20 miljoen euro, bestaande uit het operationeel verlies en een aantal éénmalige effecten zoals afwaarderingen.



Voor de familie Vanhalst is het dossier een terugkeer in de actualiteit. In 2021 wijdde de krant De Standaard drie bladzijden aan een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude bij de West-Vlaamse familie, bekend van hun vijf Supra Bazar vestigingen. De familie werd verdacht van witwassen, fiscale fraude, btw-fraude en het ontduiken van erfenisrechten. Adviseurs versluisden het vermogen van de familie Vanhalst via Luxemburg naar exotische oorden zoals Malta en Mauritius. Centraal in het onderzoek stonden broer en zus Geert en Nadine Vanhalst. Die beleggen al jarenlang in vastgoed. Volgens de krant zou het familiaal vermogen van de familie Vanhalst goed zijn voor 250 miljoen euro. Dat volledig vermogen zou nu in het vizier liggen van zowel het gerecht als de fiscale diensten in België. Supra Bazar, opgericht in 1964 door de voormalige vlasboer Marcel Vanhalst, is een keten met vijf megastores waar echt alles te koop is. Vader Marcel Vanhalst overleed in 2013 waardoor het familiaal vermogen in handen kwam van broer en zus Geert en Nadine Vanhalst. Die stelden vast dat vader nooit echt veel belastingen had betaald en zijn zwart geld naar Luxemburg had versluisd. Liever dan te regulariseren duwden ze op advies van hun fiscalist de fiscale gaspedaal nog verder in. Daarbij volgden investeringen in offshore constructies met vertakkingen in Malta en Mauritius. Wellicht sloot de familie een minnelijke schikking met het parket en de fiscus. Broer en zus Vanhalst hebben ondertussen hun belangen gescheiden. Bavo Vanhalst, zoon van Geert, kwam in het management van het bedrijf. Het vermogen van zowel Geert als Nadine Vanhalst bedraagt respectievelijk 30 miljoen euro, dus 60 miljoen voor beiden samen.