EK: geld, geld, geld …

ING Red DevilEr is de voorbije dagen meer over geld gepraat bij de Rode Duivels dan over voetbal, zo krijgt men de indruk. Na de (boze) open brief van Vincent Kompany over het uitblijven van een akkoord voor de uitbetaling van portretrechten door de voetbalbond (het gaat slechts om 4 Rode Duivels, zo zegt Bondsvoorzitter François De Keersmaecker ondertussen op Sporza) doet nu ook trainer Marc Wilmots zijn duit in het zakje. “De tickets zijn te duur. Bij de bond gaat het altijd om geld.” zo zei hij op een persconferentie. Wat is er aan de hand?



Na de oefeninterland tegen Zwitserland van vandaag spelen de Rode Duivels in Brussel nog twee vriendschappelijke matchen voor het EK, tegen Finland (1 juni) en tegen Noorwegen (5 juni). Maar in tegenstelling tot de kwalificatiematchen van de voorbije jaren geraakt het Koning Boudewijnstadion niet uitverkocht. “En daar is maar één reden voor”, aldus Wilmots. “De ticketprijzen zijn veel te hoog (30 tot 80 euro, nvdr). Ik zou daar niets over mogen zeggen en de Voetbalbond heeft me gezegd dat ik mij niet moet moeien. Maar ik geef toch mijn mening. De prijzen zijn te hoog en dat komt omdat de Voetbalbond vooral aan geld denkt”, klonk het scherp.

“De prijszetting is dezelfde als in de laatste twee jaar”, reageerde business director Bob Madou in de kranten, die meteen ook een mogelijke verklaring gaf voor de mindere belangstelling bij het publiek. “We spelen twee wedstrijden in één week tegen soortgelijke tegenstanders en dat is op zich niet zo normaal. Twee jaar geleden oefenden we bovendien een keer in Genk en dat stadion is een pak kleiner.”

Red Devils AppDe krant Het Nieuwsblad wijst er op dat Wilmots het voortdurende gezeur over de hoge EK-premies van de Duivels en de luxueuze vliegtuigen en hotels die ze gebruiken kotsbeu is. Zijn spelers worden in de hoek gedrongen. Wilmots voelt zich niet meer gesteund in zijn project terwijl het volgens hem net de Rode Duivels zijn die bijna al het geld bij de bond binnenbrengen. Hij verwijt de bond op zijn beurt dat dit geld niet naar het voetbal gaat.

De krant wijst er ook op dat komende dinsdag de afkoopsom (betaald door een geïnteresseerde club) of de ontslagvergoeding (betaald door de bond) in Wilmots’ contract van twee naar één miljoen euro zakt. Vanaf 1 juli komen mensen uit de Pro League, Club-voorzitter Bart Verhaeghe en Pro League-CEO Pierre François, zich mee ontfermen over de nationale ploeg en hun onkosten die volgens de Pro League te hoog zijn. Dat belooft, aldus de krant.

Na afloop van (succesvolle) WK kreeg de Bond ook al kritiek omdat ze het succes niet wist om te buigen in financiële winst. De Bond leed in dat jaar een verlies van 0,2 miljoen euro. Het gevolg van te dure premies aan de spelers, zo klonk het. Blijkbaar gaat dat verhaal zich nu herhalen.

Bart Verhaeghe: “Als voor Kevin De Bruyne bij zijn overstap van Wolfsburg naar Manchester City 74 miljoen euro werd neergeteld, dan is dat omdat hij dat bedrag zal terugverdienen met tickets, merchandising en televisierechten.”

De krant De Tijd berekende dan weer dat, op basis van bedragen gehaald bij de Duister website transfermarkt.de, de 20 duurste spelers van de Rode Duivels de voorbije jaren veel sneller in marktwaarde stegen dan die van de andere nationale teams. Op basis van die waardering werd de Belgische ploeg 264 procent duurder, terwijl Engeland en Italië in marktwaarde daalden. De Duitse Mannschaft nam met 118 procent in waarde toe en het Spaanse en Franse team met 20 procent.

Is er sprake van een zeepbel?, vraagt de Tijd zich af. “Geenszins”, reageert Bart Verhaeghe, vastgoedondernemer en eigenaar van landskampioen Club Brugge. “Achter elke transfersom die voor een Belgische topspeler is betaald, zit wel degelijk een terugverdienmodel. Er wordt hierbij niet gespeculeerd zoals op de beurs. Als voor Kevin De Bruyne bij zijn overstap van Wolfsburg naar Manchester City 74 miljoen euro werd neergeteld, dan is dat omdat hij dat bedrag zal terugverdienen met tickets, merchandising en televisierechten. Daarover wordt zeer goed nagedacht.”