Morgen maakt SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, de naam bekend van de eerste passagier die de diepe ruimte in gaat. Meteen zal ook de motivatie van de ruimtereiziger bekend worden gemaakt. Volgens SpaceX gaat het om een belangrijke stap in de ruimtevaartindustrie. Er werden zo goed als geen details bekend gemaakt, buiten het feit dat de première plaats zal vinden met de Big Falcon raket van SpaceX. Musk liet uitschijnen dat het om een Japanse passagier gaat. Hij tweette immers een emoji met de Japanse vlag.
De ruimtereis kost ergens iets tussen 100 en 130 miljoen euro. Juiste prijzen worden niet bekend gemaakt. In elk geval is duidelijk dat de eerste passagier een miljardair moet zijn. De Britse krant The Independent legde er de Rich List van Forbes naast en ontdekte dat er 34 potentiële Japanse ruimtereizigers op staan. De meeste onder hen zijn echter te oud om het avontuur aan te kunnen. Wie mee wil met de Big Falcon moet strenge gezondheidstests doorstaan.
Gezondheid was de struikelsteen voor de nu 49-jarige Japanse manager Daisuke Enomoto die in 2006 werd afgewezen als ruimtevaarttoerist. In 2006 wou Enomoto de vierde betalende astronaut worden die meevloog met een Russische raket naar het ruimtestation ISS dat in een baan om de aarde vliegt. Dat verhaal ging niet door wanneer werd ontdekt dat Enomoto risico liep op chronische niersteen ontwikkeling. Enomoto raakte ook in een juridisch geschil verwikkeld met het Amerikaanse bedrijf Space Adventures waaraan hij 21 miljoen dollar betaalde voor een 2 jaar durende astronauten opleiding. Nu wordt niet uitgesloten dat Enomoto terugkeert als astronaut bij SpaceX.
“Net zoals de Apollo astronauten voor hen zullen deze mensen in de ruimte reizen als vertegenwoordigers van de hoop en de dromen van de hele mensheid, aangespoord door de universele drang tot ontdekking.” aldus SpaceX in een bericht. Het gaat in elk geval om de eerste mens die na 45 jaar terug in de diepe ruimte gaat reizen. Momenteel beperken bemande ruimtevluchten zich tot banen rond de aarde. Vorig jaar poneerde Elon Musk het jaar 2022 als start van een missie naar de mars. 2022 is meteen ook de 50ste verjaardag van de laatste reis naar de maan. “2022 is geen obsessie, aldus Musk, vijf jaar is voor mij een lange termijn.”
UPDATE 18/09/2018
Die eerste ruimtereiziger wordt de 42-jarige Yusaku Maezawa, een Japanse zakenman die naam maakte in de mode-en kunstwereld. ‘Hij is de moedigste mens, hij wil het liefst en hij is de grootste avonturier’, vindt Musk. Voor de Japanner is naar de ruimte gaan een levenslange droom die uitkomt. Als alles goed gaat, vindt de reis plaats in 2023. Maar Maezawa gaat niet alleen, hij neemt acht kunstenaars mee, die niets moeten betalen. Het is nog niet duidelijk wie de Japanner in gedachten heeft, noch wat de kostprijs is van de onderneming. De maantoeristen zullen een vlucht maken met de Big Falcon Rocket (BFR) van SpaceX. De raket zal daarbij een baan maken rond de maan.