Enkel jonge mensen mogen wonen in Hasseltse toren

Projectontwikkelaar Kolmont van de familie Tans bouwt in Hasselt, samen met het stadbestuur, een nieuwe woontoren van 70 appartementen. Opmerkelijk is dat wie straks in die Kapertoren wil wonen jonger zal moeten zijn dan 32 jaar. Zo krijgt Hasselt de allereerste woontoren van Vlaanderen met een leeftijdslimiet voor haar bewoners. Op die manier willen de stad Hasselt en Kolmont inspelen op de grote vraag van jongeren die massaal op zoek zijn naar hun eerste betaalbare appartement, midden in de stad. De huurdersbond heeft nu al kritiek.



Hoe werkt het? Iedereen kan een appartement kopen, dus ook mensen van 32 of ouder. Maar voor wie er zélf gaat wonen, is het belangrijk dat minstens de jongste bewoner minder dan 32 jaar is. Op die manier kunnen ouders en grootouders een appartement kopen voor hun kinderen en kleinkinderen die er gaan wonen. Eens je er ingetrokken bent en er woont, mag je er uiteraard zolang blijven als je wil, ook als je ouder bent dan 32. Voor verhuur geldt hetzelfde: minstens één van de huurders moet bij het intrekken de leeftijdslimiet respecteren.

Die leeftijdslimiet voor bewoners is niet vrijblijvend. Ze zal verankerd worden in de verkoopakte. De notaris of makelaar zal bijgevolg bij elke verkoop moeten toezien dat dit effectief gerespecteerd wordt. In geval van verhuur zal ook elke nieuwe huurovereenkomst voorgelegd worden aan de syndicus en de Vereniging van Mede-eigenaars. (Lees verder onder illustratie)

“We willen vooral kansen creëren voor jonge mensen, zodat ze de mogelijkheid krijgen om een nieuw betaalbaar appartement in de stad te kopen. Zo zijn er veel jongeren die na hun studies in de buurt van de unief willen blijven wonen, maar al vlug vaststellen dat dit niet zo evident is. Hen willen we die kans nu effectief geven. Die leeftijdslimiet is in dat opzicht dus belangrijk, maar het mag voor ons natuurlijk ook geen obsessie worden. Het belangrijkste is dat we een community van jonge mensen creëren.” zegt Michel Verhoeven, vastgoedontwikkelaar Kolmont? “Vaak gaat het om ouders die hun centen goed willen besteden met het oog op de toekomst van hun kinderen. Zo zijn er best wat ouders die als investering een studio of compact appartement willen kopen om te verhuren, en het vervolgens als luxekot voor hun kinderen willen gebruiken. Je zal zien dat diezelfde kinderen er daarna vaak nog een hele tijd zelf zullen blijven wonen. Het belangrijkste is dat jongeren er ook op die manier tenminste de mogelijkheid krijgen om op zo’n toplocatie, midden in de stad, te wonen.”

Huurdersbond: “Voor de rechtbank kan worden gepleit dat jonger zijn dan 32 jaar een onredelijke eis is”

De woontoren ligt vlakbij de universiteitscampus en zal in totaal 70 appartementen tellen en wordt met 16 verdiepingen zowat de hoogste van Limburg. Op het gelijkvloers komt er een fitnesscentrum, een soort wasbar met koffieshop en wasserette, en een kindercrèche. Bijna de helft van de appartementen die er gebouwd worden, zullen studio’s zijn tussen 35 en 55 m². De andere helft zal bestaan uit 1 en 2 slaapkamers-appartementen. De prijzen variëren tussen 140.000 en 250.000 euro.

De huurdersbond legt zich niet neer bij het project en heeft het over discriminatie. Zelfs de manier waarop de beperking wordt afgedwongen, is juridisch twijfelachtig, zegt woordvoerder Joy Verstichele. De leeftijdslimiet komt in de verkoopakte, ook bij een tweede of derde verkoop. En elk huurcontract moet eerst voorbij de syndicus en vereniging van mede-eigenaars. Voor de rechtbank kan worden gepleit dat jonger zijn dan 32 jaar een onredelijke eis is, aldus de bond.