Etex en de familie Emsens stoten Russische bedrijven definitief af

Jo Van Biesbroeck, voorzitter van Etex. (Foto: Etex)

Vorige maand stootte de Belgische multinational Etex, in handen van de families André Emsens, Voortman, de Cartier de Marchienne en van der Rest, haar twee Russische vestigingen af. De twee productie eenheden maakten deel uit van Ursa, het Spaanse bedrijf dat Etex net voor de oorlog in Oekraïne had overgenomen. Een productiebedrijf in Bakhmut, Oekraïne, ook onderdeel van Ursa, werd al snel na de Russische invasie getroffen door Russische raketten. Etex staakte onmiddellijk alle uitvoer van vezelcementproducten naar Rusland, goed voor 2 % van de omzet van de hele groep. Over 2022 werd een verlies van 26 miljoen euro geacteerd volgend op de oorlog in Oekraïne. Etex zegt haar 250 Oekraïense teamleden en hun families volledig te hebben gesteund en de groep bereidt zich actief voor om Oekraïne te helpen heropbouwen zodra dat mogelijk en veilig is, aldus een persbericht.

Nog wat fusies, overnames en afstotingen betreft, heeft Etex binnen New Ways, de divisie voor offsitebouw, de afstoting van haar vier joint-venturebedrijven in Latijns-Amerika afgerond: E2E (Chili), Tecverde (Brazilië), Icon Plus (Argentinië) en Icon Plus (Ecuador). Begin mei voltooide het bedrijf dan weer de overname van Skamol, een Deense producent van brandbeschermings- en speciale isolatiematerialen. Eind juni volgde de overname van Etex Superglass, een van de drie grootste spelers in het Verenigd Koninkrijk en Ierland op de groeiende markt voor minerale glaswol isolatiematerialen.



In de eerste jaarhelft van dit jaar boekte Etex een omzet van 2,015 miljard euro, een stijging van 12,4% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast de impact van de overname van Ursa vorig jaar, is de groei voornamelijk toe te schrijven aan hogere gemiddelde verkoopprijzen om het hoofd te bieden aan de aanzienlijke en aanhoudende inflatie van de grondstof- en energieprijzen. De nettowinst van het bedrijf kwam in de eerste helft van 2023 uit op 198 miljoen euro, een stijging van 46,8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Net als de voorbije maanden verwacht Etex opnieuw een uitdagende tweede jaarhelft, als gevolg van een reeks macro-economische gebeurtenissen waarvan de volledige impact en ontwikkelingen moeilijk in te schatten zijn: hoge inflatie en rentevoeten, volatiliteit op de grondstoffenmarkten, aanhoudende stijging van de energieprijzen en een verdere vertraging in de bouwsector. In de meeste Europese landen wordt een volumevertraging verwacht.