EU-Hof: Apple moet 13 miljard euro belastingen niet betalen aan Ierland

De Amerikaanse computergigant Apple moet geen 13 miljard euro belastingen betalen aan de Ierse staat. Dat heeft het Europees Hoog Gerechtshof vandaag beslist. Meteen is dat een belangrijke nederlaag voor Europees commissaris Margrethe Vestager. Die had Ierland in 2016 verplicht de 13 miljard belastingen op te eisen van Apple. De zaak gaat terug tot 2011. In dat jaar liet Apple 16 miljard euro winst passeren in twee van haar Ierse filialen. In overeenstemming met een afspraak met de Ierse staat werd daarvan slechts 50 miljoen euro als belastbaar in Ierland beschouwd. Later volgden nog dergelijke operaties. De Amerikaanse president Donald Trump noemt Vestager alvast een “tax lady die de VS echt wel haat”. Apple zelf  zegt tevreden te zijn. “Deze zaak ging niet over hoeveel belasting we betalen, maar waar we die moeten betalen”, zei een woordvoerder, eraan toevoegend dat Apple de afgelopen tien jaar wereldwijd meer dan 100 miljard dollar aan vennootschapsbelasting heeft betaald.



Het arrest van het Hof valt op een slecht moment voor de Europese commissie. Zowel Parijs als Berlijn dringen er op aan dat Europa zich sterker zou opstellen in de geopolitiek strijd tegen de Verenigde Staten en China. Maar Europa lijkt steeds meer steken te laten vallen. In de zaak Apple stelde de Commissie dat de 13 miljard niet betaalde belastingen een onrechtmatig voordeel vormde voor Apple dat gelijk stond met staatssteun en dus onwettig was. Meteen zou het bedrag dan ook theoretisch kunnen worden teruggevorderd.

Het Hof volgt de stelling wel dat staatssteun onwettelijk is maar zegt tegelijkertijd dat de Commissie te weinig bewijzen aanbrengt om dat hard te maken. De producent van de i-Phone is niet de enige multinational die gebruik maakt van de zogenaamde Ierse route. Nu lijkt er meteen ook een belangrijk precedent te zijn geschapen. Vestager zegt dat haar diensten het arrest zullen bestuderen. Eerder beet de commissaris al in het zand wanneer ze zich verzette tegen de dominante positie van Google. Het mededingingsbeleid wordt verondersteld een van de sterkste wapens van de Europese Unie te zijn. Maar dat lijkt nu meer en meer te worden uitgehold.