Eurenco: of hoe de EU Asap 40 miljoen euro mee helpt investeren in een Franse munitiefabriek in België

(Illustratie: Eurenco)

Wanneer u houdt van verhullende afkortingen dan zit u goed in de wapenindustrie. Dat is alvast zo voor Europees commissaris Thierry Breton. Die stelt 500 miljoen euro Europees geld ter beschikking voor de bouw van extra munitiefabrieken. Dat is nodig om te voorkomen dat het Oekraïense leger aan vuurkracht inboet. Breton doopte zijn subsidieprogramma ‘Act in Support of Ammunition Production’, afgekort tot ‘Asap’. Dat letterwoord staat dan weer voor ‘as soon as possible’. Een deel van dat geld gaat alvast naar de munitiefabriek van de Franse groep Eurenco in het Luikse dorp Engis. Eurenco is de afkorting van “European Energetics Corporation”. In praktijk is het Franse bedrijf, volledig in handen van de Franse overheid, één van de grootste Europese munitiefabrikanten. In Engis gaat het nu 40 miljoen euro investeren in extra productiecapaciteit voor munitie bestemd voor lichte wapens tot 20 mm. Waarvan dus om en bij 16 miljoen euro Europese subsidies.

De subsidies van Breton zijn met een niet eerder geziene snelheid doorheen de Europese instanties geloodst. Nog voor het einde van deze maand moet de wet van kracht worden, dus amper twee maand nadat het initiatief op poten werd gezet. Investeringen in extra productiecapaciteit kunnen door de Asap-regeling voor 40 procent gefinancierd worden met het Europese geld. De 500 miljoen euro zal verdeeld worden tussen de Europese munitiefabrikanten. Zelf noemt Breton de deal ‘historisch’. Het is de eerste keer dat de Europese Unie belastinggeld gebruikt voor de productie van wapentuig. Dat is een taak die traditioneel aan de lidstaten is voorbehouden. Maar de oorlog in Oekraïne bracht daar dus verandering in.



16 miljoen euro kan gaan naar de Belgische Eurenco fabriek in Engis. Die Belgische vestiging, geklasseerd als Seveso, heeft 140 medewerkers en is gespecialiseerd in de productie van buskruitpoeder bestemd voor de productie van militaire munitie van klein en middelgroot kaliber tot 20 mm en meteen ook voor civiel gebruik in jacht en sport. Eurenco is gebouwd op de vroegere PRB site van 120 hectare. PRB was de afkorting van ‘Poudreries Réunies de Belgique’. Die laatste was net zoals de Luikse wapenproducent FN Herstal een onderdeel van de vroegere Société Générale. FN Herstal, momenteel volledig in handen van het Waalse gewest, is tot op vandaag een belangrijke afnemer van Eurenco. De fabriek in Engis is de grootste producent van buskruidpoeder in Europa en de nummer twee in de wereld, met een jaarlijkse productie van 2.200 ton en een omzet van 40 miljoen euro.

Bij de Franse moedergroep Eurenco werken in totaal 1.200 mensen, verspreid over de vestigingen in Sorgues, Bergerac en Baussenq (Frankrijk), Karlskoga (Zweden) en Engis (België). Die laatste fabriek is de oudste eenheid in de groep. De Franse munitie-industrie is in België naast Eurenco ook nog aanwezig met het bedrijf Mecar gevestigd in Petit-Roeulx-lez-Nijvel. Mecar staat dan voor ‘Nexter Arrowtech Belgium’ en is in volume nog belangrijker dan Eurenco. Het produceert munitie van middelgroot en groot kaliber tot 110 mm.