EXCLUSIEF – Kasteel Ter Meeren, de nalatenschap van de Belgische oligarch Vladimir Scherbakov

Vladimir Scherbakov (Foto: RV)

Vladimir Alekseyevitch Scherbakov werd op 15 september 1959 geboren in Vakhrushev, Rusland. Hij stierf op 10 juni 2017 op 58-jarige leeftijd en werd opgehangen teruggevonden in zijn woning, het Kasteel Ter Meeren in Sterrebeek. Zelfmoord, luidde de officiële doodsoorzaak. Gewurgd, stelden Russische bronnen. De miljardair Scherbakov was ‘persona non grata’ in het Rusland van Vladimir Poetin. De man vreesde voor zijn leven. Zo weigerde hij vers fruit te eten uit angst om vergiftigd te worden. Twee van zijn kinderen zijn nu de eigenaar van Kasteel Ter Meeren in Sterrebeek, goed voor een waarde van bijna 9 miljoen euro. U maakt hier kennis met Vladimir Scherbakov en zijn kasteel in Vlaams-Brabant.

Vladimir Scherbakov was een discrete miljardair die er door het Kremlin van werd verdacht illegaal honderden miljoenen uit zijn land te hebben gesmokkeld. Hij investeerde dat geld in bedrijven die hij oprichtte in Engeland, België en de Britse Maagdeneilanden. Hij was liefhebber van luxe landgoederen en kocht onder meer het voormalige huis van Ringo Starr in Londen. Scherbakov had twee kinderen met zijn eerste Russische vrouw, Elena, een dochter Olga, 34 jaar, en Alexander, 25 jaar. Met Brigita, zijn tweede Zwitserse partner en voormalig directeur van een luxe horlogemerk, had hij twee jonge kinderen: Luca (9) en Oliviya (7). Beide laatstgenoemde kinderen komen niet voor in zijn Belgische nalatenschap.



Scherbakov woonde bij Brigita wanneer hij een internationaal aanhoudingsbevel tegen zich zag worden uitgevaardigd. Waarop hij besloot onder te duiken in België, waar hij eerder had gewoond met zijn ex-vrouw Elena en zijn twee kinderen. In 2014 werd de vergunning in Rusland ingetrokken van de bank BVA waarvan hij eigenaar was. De bankier was ook eigenaar van het bedrijf Rick dat het monopolie had op de productie van de ‘witte kassa’s’ in Rusland. Vanaf 1 juli 2017 moesten Russische horeca zaken worden uitgerust met deze kassa’s die gegevens over alle verkopen via internet zouden doorsturen naar de Russische belastingdienst.

In 2016 werd er een rood bericht van Interpol tegen Scherbakov uitgevaardigd. Die beslissing volgde op een klacht die was ingediend door Andrej Lugovoy, een voormalige agent van de Russische veiligheidsdiensten die ondertussen afgevaardigde was geworden in de Doema. De klacht ging over fraude en belastingontduiking waarmee honderden miljoenen euro’s gemoeid waren. Opmerkelijk, Andrej Lugovoy werd in 2021 door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens schuldig bevonden aan de moord op Alexander Litvinenko, de verbannen Russische spion die in 2006 in het Verenigd Koninkrijk was vergiftigd met polonium-210.

Scherbakov verliet het Verenigd Koninkrijk in 2016 op het moment dat Engeland op het punt stond hem uit te leveren aan Moskou. Hij kwam aan in Brussel op 12 januari 2016. De Russische miljardair vreesde voor zijn leven en dat van zijn nieuwe familie in Engeland. Maar de miljardair zag zijn nieuwe leven in Sterrebeek als een gevangenis. “Zodra het Russische onderzoek officieel was afgesloten, wilde hij herenigd worden met Brigita en haar kinderen”, zo zegt de advocaat van zijn tweede echtgenote Brigita. In België, vervolgt de advocaat, werd Vladimir Scherbakov geplaagd door angst en weigerde hij “fruit te eten dat hij van anderen kreeg, uit angst dat het vergiftigd was”. De oligarch was zo bang bij de gedachte dat zijn gesprekken zouden worden afgeluisterd dat hij enkel gecodeerde communicatiemiddelen gebruikte om met zijn naasten te praten.

Op vandaag bleef Scherbakov buiten de mediabelangstelling in België. Nu is dat veranderd omdat de twee echtgenotes van de Russische oligarch in Londen voor de rechtbank vechten om de erfenis van de overledene in het Verenigd Koninkrijk terug te krijgen. Er wordt gesproken over een bedrag van 114 miljoen euro en een testament ten gunste van Brigita dat zou zijn verdwenen. De volwassen kinderen van Sherbakov willen het proces naar België verplaatsen, waar hun vader, die zowel de Russische als de Belgische nationaliteit had, officieel verbleef. Dezelfde twee families hadden al eerder ruzie gemaakt over de bezittingen van de Rus op de Britse Maagdeneilanden. De families botsten ook voor een Belgische rechtbank over zijn stoffelijk overschot. Het resultaat was dat een rechter zijn volwassen kinderen het recht gaf om over het lichaam van hun vader te beschikken. In 2020 werd de miljardair vrijgesproken van elke verdenking van fraude. Hij was toen al drie jaar dood. Maak hieronder kennis met zijn nalatenschap, het kasteel Ter Meeren, momenteel eigendom van zijn kinderen Olga en Alexander.

UPDATE

In een eerdere versie werd het kasteel Ter Meeren in Waterloo gelokaliseerd, dat moet echter in Sterrebeek zijn.