Fabienne Bister verkoopt familiaal mosterdbedrijf en meteen ook een Waals icoon

Fabienne Bister met naast haar Arthus de Bousies Borloot.

Fabienne Bister heeft haar familiaal mosterd producerend bedrijf Bister verkocht aan de adellijke Arthus de Bousies Borloot. Die laatste voegt Bister toe aan zijn expansieve voedingsgroep Natura. Met Bister neemt Wallonië afscheid van een bedrijf dat ondanks zijn minimale grootte toch een iconische perceptie wist te creëren. Bister was met Fabienne Bister in handen van een vertegenwoordiger van de derde generatie van de familie. Als klein Waals voedingsbedrijf wist het overeind te blijven in de harde markt van de strijd om de gunst van consument. Het bedrijf was in handen van een vrouw en deed geen beroep op Waalse overheidssteun. Allemaal atypische kenmerken voor een Waals bedrijf. De 37-jarige overnemer Arthus de Bousies Borloot heeft zijn bedrijf in het Waalse Tubize gevestigd maar woont in het Oost-Vlaamse kasteel van Hansbeke.

Je moet het maar doen, je marktaandeel bewaren en zelfs uitbreiden in het segment van de mosterd bestemd voor de gewone consument. Je moet optornen tegen grote multinationals zoals Heinz en Unilever. Maar je kan je wel profileren als een lokaal product, een “produit du terroir” in Wallonië. In het zuiden van het land werd naar Fabienne Bister gekeken met een mengeling van respect en bewondering. Haar familiaal bedrijf was niet groot, haalde een omzet van 3,5 miljoen euro, maar bleef wel overeind in de harde concurrentiestrijd naast de multinationals en de huismerken van de grootwarenhuizen.



Fabienne Bister profileerde zich ook met een no nonsense management stijl, iets wat ze ook verwoordde in haar interviews. Ook over het familiaal karakter van haar bedrijf was ze duidelijk. “Het is niet evident je te verzetten tegen je vader. Ik heb die van mij op zijn zeventigste uit het bedrijf moeten zetten onder druk van de familiale aandeelhouders. Ik wens dat niemand toe.” zo zei ze daarover. Bister kocht ook een aantal familieleden uit waardoor ze zelf 66 % van het bedrijf controleerde. Maar haar dochters hebben geen interesse in het bedrijf. “Mijn dochters hebben me het dikwijls gezegd: ‘We hebben geen interesse in je leven.’ Dat was duidelijk.” Dus koos ze voor een verkoop van het bedrijf. (Lees verder onder de foto)

Het kasteel van Hansbeke

De koper is de 37-jarige Arthus de Bousies Borloot. Zeven jaar terug nam die de producent van biologische mayonaise Natura over. Later volgde nog de overname van het Nederlandse Ton’s Mosterd en van de Belgische producent van uienconfit Top Quality. De bejaarde vader van de Bousies is de vroegere burgemeester van het Oost-Vlaamse Hansbeke. Samen betrekken ze het kasteel van Hansbeke. Arthus de Bousies Borloot is een fervente jager op zijn kasteeldomein. Dit jaar kwam hij nog in botsing met de Vlaamse overheid inzake de levering van 400 fazanten op zijn domein.