Failliete FNG werknemers gaan… in staking

FNG crisismanager Paul Lembrechts, de vroegere CEO van de openbare omroep. 

De vakbonden van de half failliete mode – en distributiegroep FNG hebben de huidige situatie bij de groep erkend als staking. Volgens de vakbond ACV Puls zetten sommige managers het personeel onder druk om toch te komen werken en dat terwijl de banken volgens interim-CEO Paul Lembrechts geen loongarantie meer kunnen geven aan diezelfde werknemers . Vanaf zaterdag 1 augustus zullen de werknemers van het bedrijf dan ook geen loon meer ontvangen omdat het niet meer uitbetaald kan worden. ‘Op dit moment verplicht FNG haar werknemers te gaan werken. Niet alleen ontbreekt het geld voor de lonen, ook de vrachtwagens staan stil’, reageert Sven De Scheemaeker van ACV Puls. ‘Tankkaarten kunnen niet meer gebruikt worden, en de onbetaalde wegentaksen maken het onmogelijk om uit te rijden. Wij willen de werknemers niet in onveilige toestanden storten, als ze weigeren om in deze penibele omstandigheden gratis te gaan werken, mogen ze thuis blijven.’

Het is niet voor het eerst dat de vakbond bij monde van Sven De Scheemaeker zich bijzonder assertief opstelt in het FNG dossier. Eerder al lokte hij ook een strafrechtelijk onderzoek uit naar het vorige management van de groep. Ondertussen blijkt dat 20 van de maar liefst 80 vennootschappen binnen de FNG structuur de boeken hebben neergelegd. “Ik was zelf geschrokken toen ik vaststelde dat er meer dan 80 vennootschappen waren onder de koepel van FNG. Voor een bedrijf met een tiental merken in portefeuille was dat bijzonder en iets dat mij de wenkbrauwen deed fronsen.” zo zegt crisismanager Paul Lembrechts in gesprek met de krant De Standaard. Op de vraag of hij vroegere frontman en nog steeds huidige FNG-aandeelhouder Dieter Penninckx daarover aan de tand gevoeld heeft, zegt hij: “Ik heb hem nooit ontmoet en nooit gesproken. Voor de mensen binnen het bedrijf was hij een afgesloten hoofdstuk.”



Penninckx blijft ondertussen wel aandeelhouder van de beursgenoteerde holding FNG. Die laatste is niet failliet en zou nu verder werken met Ellos, het Zweedse bedrijf dat specialist is in e-commerce. Wel moet nog blijken hoe financieel zwaar beladen die hele rest structuur is. Dieter Penninckx slaagde er in Ellos over te nemen zonder rechtstreekse tussenkomst van zijn huisbankiers. Dat was natuurlijk zijn goed recht, al konden die bankiers daar niet om lachen. Die overname zou 153 miljoen euro hebben gekost. Eerder was er ook sprake van niet transparante financiële transacties in het dossier. Lembrechts reageert daarop in de krant als een volleerd politicus: “Ik ga me daar niet zwart-wit over uitspreken. Er zijn enkele transacties gebeurd waarvan het auditrapport van LDS Advi­sory aangaf dat ze de economische realiteit niet konden plaatsen. Er is nu een bijkomende forensische audit bezig. Ik hoop dat het onderzoek tot duidelijke conclusies zal leiden.”