Familie Lippens doorworstelt moeilijk suikerjaar

IscalDe familie van Olivier en graaf Paul Lippens rekent af met de moeilijke conjunctuur die heerst op de suikermarkt. Met hun multinational Finasucre is de familie een belangrijke producent van suiker en afgeleide producten en dat in Australië, België en Afrika. Finasucre sloot het boekjaar 2014 af met een geconsolideerd netto resultaat van 4,2 miljoen euro tegenover 34 miljoen in 2013. Bijkomende tegenslag voor Finasucre is de beslissing van de oliegroep Total om niet te investeren in een fabriek van polymelkzuur, een project waarbij Finasucre betrokken is. De Finasucre-dochter die het project draagt, boekt daarbij een minwaarde van 14,5 miljoen euro. Het vermogen van de familie Lippens stijgt licht tot 481 miljoen euro, goed voor de 35ste plaats in onze ranglijst.

Finasucre moet optornen tegen een aantal moeilijke factoren. De lage petroleumprijs zorgt voor een lage prijs van de ethanol, basisproduct bij de suikerproductie. Die lage prijs zorgt voor een overproductie waardoor de suikerprijs historisch laag blijft. De Braziliaanse munt devalueerde dan weer tegenover de dollar wat er voor heeft gezorgd dat een aantal Braziliaanse suikerproducenten zijn blijven verder werken waar ze normaal de deuren zouden hebben gesloten. Tegenover elke ton geproduceerde suiker op de wereldmarkt staat een overschot van 4 ton suiker. De suikerprijs daalde van meer dan 700 euro per ton tot 400 euro per ton. In België is Finasucre via de groep Iscal na Tiense Suiker, in handen van het Duitse Züdsucker, de tweede grootste suikerproducent.



Een ander gevolg van de lage olieprijs is dat de oliemultinational Total beslist heeft in Duitsland geen fabriek te bouwen voor de productie van polymelkzuur. Dat is een bio-afbreekbare vervanger van plastiek die geproduceerd wordt op basis van maïs of suikerriet. Bekendste voorbeeld van polymelkzuur zijn de driehoekige theezakjes. Probleem is dat polymelkzuur productie duurder is dan plastiek. Total werkte daarbij samen met Galactic, een dochter van Finasucre. Die heeft nu een waardevermindering geboekt van 14,5 miljoen euro op het polymelkzuurproject. Die minwaarde blijft wel buiten de consolidatie van Finasucre.

De familie Lippens is via Finasucre ook nog actief op de vastgoedmarkt. Zo bezit ze onder meer een belangrijke participatie in de Brusselse Koninklijke Sint-Hubertus galerijen. Ondanks de fors gedaalde winstcijfers keert de moedervennootschap een gelijkblijvend dividend uit van bruto 9,6 miljoen euro.