Familiale opvolging splitst Limburgse brouwersfamilie Martens (die een probleem heeft in Roemenië)

Jan Martens (Foto: LinkedIn)

De 57-jarige Jan Martens heeft de aandelen overgekocht die zijn vijf jaar oudere broer Fons aanhield in de familiale Limburgse brouwerij Martens uit Bocholt. De aandelenoverdracht kwam er nadat beide broers een regeling moesten treffen voor de familiale opvolging binnen het familiaal bedrijf. De dochter van Fons bleek niet geïnteresseerd in de brouwerij en dat in tegenstelling tot de twee zonen van Jan. Die laatste controleert nu 85 % van de brouwerij. 15 % is in handen van het investeringsfonds Far Eastern Group uit Taiwan. Martens is de tweede grootste brouwerij in België na AB Inbev. Het is in eerste instantie een pilsbrouwer met grote volumes en lage marges. Vorig jaar was die goed voor een omzet van 176 miljoen euro. De revisor tekent wel voorbehoud aan bij de jaarrekening over 2021. Hij stelt met name vragen bij onverkoopbare voorraden van de dochterbrouwerij van Martens in Roemenië.

Luc Van Milders, voorzitter van de raad van bestuur van de brouwerij, maakt de machtswissel bekend in het blad Trends. Fons Martens nam eind juni ontslag als gedelegeerd bestuurder bij de nv Bockhold, de holding boven de brouwerij. Op datzelfde moment kwam Danny Dresselaerts, tot 2020 de eerste niet-familiale CEO van de onderneming, als onafhankelijk bestuurder aan boord. De twee zonen van Jan, Bob en Jef, werken nu al in het bedrijf. Ook de dochter van Fons, Charlotte, is actief bij Brouwerij Martens. Maar zij liet vorig najaar weten dat ze voor haar geen verdere rol zag weggelegd in de brouwerij.



Martens brouwt in hoofdzaak pils als huismerk van grootwarenhuizen. Aldi is een belangrijke afnemer. Bier in blik en in pet-flessen zijn twee specialiteiten van de Limburgse brouwerij. Die bezit ook een brouwerij in de Roemeense stad Galatie. En daar situeert zich volgens de revisor een niet onbelangrijk probleem. De rubriek “Voorraden en bestellingen in uitvoering” in de Roemeense dochteronderneming bevat voor een bedrag van 668.000 euro voorraden waarvan het zeer onzeker is dat deze nog kunnen verkocht worden en waarvoor geen waardeverminderingen werden toegepast door de vennootschap. De rubriek “Vorderingen op ten hoogste 1 jaar” in de Roemeense dochteronderneming bevat ook nog eens een bedrag van 250.000 euro vorderingen waarvan de inning zeer onzeker is en waarvoor eveneens geen waardeverminderingen werden toegepast. Vorig jaar haalde de consoliderende holding Bockhold een omzet van 176 miljoen euro en een bedrijfswinst van 2,2 miljoen euro. Na financiële kosten en belastingen draait de brouwerij bijna break even. De waardeverminderingen in Roemenië hadden de resultatenrekening in het rood doen eindigen.