Familie Boël komt binnen in Top 10

20150425 Groot-Bijgaarden Belgium: Spreker: Harold Boël van Sofina tijdens de VFB Happening Brussels Kart Expo CREDIT: Imagedesk / Lieven Van Assche
Harold Boël als spreker op het congres van de Vlaamse Federatie van Beleggers. Du jamais vu in de geschiedenis van de familie Boël.

De familie Boël, één van de oudste en meest discrete franstalige vermogende families in België, schuift op van de 13de naar de 10de plaats, goed voor een vermogen van 1,3 miljard euro. Die groei heeft alles te maken met het openbaar bod dat werd uitgevoerd op de beursgenoteerde holding Henex. De familie Boël is nu alleen nog via de holding Sofina direct vertegenwoordigd op de beursvloer. Ze duwt de West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen uit de Top 10.



Enkele jaren terug was de familie Boël nog aandeelhouder van een hele rits beursgenoteerde holdings waaronder Sidro, Mecaniver, Charleroi-Glaces, Moustier-sur-Sambre, Henex en Fabrique de Fer de Charleroi. Allen getuigen van een oud industrieel verleden. Die beursgenoteerde bedrijven, die meestal kruisparticipaties onderhielden, werden één voor één opgekocht en van de beurs gehaald. De laatste aan de beurt was Henex die eind 2013 van de beurs verdween en nu in de cijfers is terug te vinden.

Boël is nu enkel nog via Sofina actief op de beurs. Sofina houdt rechtstreekse participaties aan in onder meer Colruyt en Danone. Indirect is ze ook aanwezig in het kapitaal van onder meer Google, Facebook en Twitter. De familie Boël hulde zich decennialang in stilzwijgen. Er was geen foto te vinden van de familieleden. Dat lijkt nu te veranderen met de komst van Harold Boël als CEO van de groep.

De familie Boël is van oudsher gelieerd met de familie Janssen. Dat is ook nu nog zo. De familiale belangen zijn verstrengeld binnen het Consortium Ducale. Ook Janssen profiteert mee van de integratie van Henex. Die maakt het beursverlies goed dat de familie incasseert via haar participatie in de holding Financière de Tubize. Die laatste lijdt net als de hele beurs onder het huidige negatieve investeringsklimaat.