Familie Van Cauwenberge loopt tegen de (fiscale) lamp

De West-Vlaamse familie Van Cauwenberge geniet de weinig aangename eer de eerste belastingplichtige te zijn die veroordeeld wordt op basis van de zogenaamde fiscale anti-misbruik wet. Hun holding Belinvest voerde in 2013 een kapitaalverlaging door van 5 miljoen euro, zoals alle kapitaalverlagingen op dat moment fiscaal vrijgesteld. Maar volgens de fiscus gaat het om een verkapte uitkering van dividenden waarop 25 % roerende voorheffing of 1,25 miljoen euro belastingen moet worden betaald. De Brugse rechtbank van eerste aanleg volgt de fiscus nu. De familie Van Cauwenberge is onder meer bekend van hun Falcon fondsen waarmee ze durfkapitaal investeren in KMO’s.



Kapitaalverlagingen waren tot vorig jaar zeer populair omdat ze toelaten belastingvrij geld uit vennootschappen te halen. Nu is daar een einde aan gekomen. De familie Van Cauwenberge zette wat dat betreft een drietrapsraket op. Belinvest werd opgericht als familiale holding die alle activa van de familie overkoepelt, onder meer een producent van fineerplaten. Die betaalt een dividend uit aan Belinvest, een dividend dat belast wordt aan 5 %. Belinvest keert later een gelijkaardig bedrag uit aan de familie via een fiscaal vrijgestelde kapitaalverlaging.

Voor de fiscus, en nu dus ook de rechtbank, is Belinvest echter alleen een soort fiscale kunstmatige sluis die enkel dient om geld terug te laten vloeien naar de familie. Het is voor het eerst dat dergelijke uitspraak er komt op basis van de anti-misbruik bepaling. De uitspraak dateert van februari en werd opgevist door L’Echo. Advocaten wijzen er op dat Belinvest wellicht te snel en ondoordacht is opgetreden. Het anti-misbruik artikel geeft echter relatief veel macht aan de fiscus die daar dus nu ook voor het eerst gebruik van maakt.