Familie de Spoelberch stapt in Amerikaanse kart exploitant

(Foto: K1 Speed)

De investeringsholding Verlinvest wordt minderheidsaandeelhouder van de groep K1 Speed met hoofdzetel in Californië, VS. K1 Speed staat voor de exploitatie van een netwerk van indoorpistes voor elektrische karts met 86 vestigingen in de Verenigde Staten, Canada, China, Zuid-Korea, Mexico en Frankrijk. Verlinvest is de investeringsholding waarmee de familie de Spoelberch een deel van de dividenden herbelegt die ze ontvangt vanuit haar participatie in de biergigant AB Inbev. Samen met Alexandre Van Damme is de familie de Spoelberch één van de grotste aandeelhouders van AB Inbev, de brouwersgroep die wereldwijd actif is met hoofdzetel in Leuven. Met het geld dat Verlinvest aanbrengt wil K1 Speed 14 nieuwe vestigingen openen. Het mikt tegen eind dit jaar op meer dan 100 sites. De voorbije weken kwam Verlinvest verschillende keren in het nieuws en dat was niet altijd positief nieuws.

De instap in K1 Speed werd opgemerkt door de Tijd. De website van K1 Speed vermeldt Frankrijk en Italië als prioritaire uitbreidingsgebieden, met geplande nieuwe franchise vestigingen in onder meer Le Mans en Parijs. Tot nu toe is K1 in Europa alleen aanwezig in Lyon en Caen.



Verlinvest staat voor een balanstotaal van 1,2 miljard euro en beheert meer dan 20 participaties. De voorbije weken overheerste daarbij nogal wat negatief nieuws. Zo werd het Italiaanse onlinekruideniersplatform Everli voor 1 symbolische euro verkocht. Het bedrijf bestaat 10 jaar en levert boodschappen aan huis. Met corona kreeg het bedrijf met thuisshoppen een sterke impuls, maar die tijd is voorbij. Everli slaagde er daarbij niet in vers geld op te halen. De aandeelhouders beslisten daarom het bedrijf, dat ooit op meer dan 450 miljoen euro gewaardeerd werd, voor 1 symbolische euro aan een onbekende partij te verkopen. De geldschieters van Everli, waaronder dus Verlinvest, moeten hun investering volledig afschrijven.

Bij de Indiase specialist in onderwijstechnologie Byju’s staan de ontevreden investeerders en de oprichter Byju Raveendran dan weer regelrecht tegenover elkaar. De aandeelhouders, waaronder Verlinvest, proberen Byju Raveendran de laan uit te sturen, maar die verweert zich voor de rechtbank. Het Belgische Sofina van de familie Boël bezit 5,14 procent van Byju’s, ooit één van de meest belovende bedrijven in India dat meedrijft op de sterk groeiende middenklasse in het land. De omvang van de participatie van Verlinvest in Byju is niet bekend maar die zou kleiner zijn dan die van Sofina.

De Nederlandse producent van chocoladerepen Tony’s Chocolonely is voor 55 % in handen van Verlinvest. Het bedrijf kon zijn omzet vorig jaar optreken tot meer dan 150 miljoen euro maar het incasseerde wel een verlies van 2,7 miljoen euro. Het bedrijf wordt omschreven als ’s wereld snelst groeiende chocolademaker. De producten van Tony’s Chocolonely liggen in meer dan zestig landen, tot in Australië en Nieuw-Zeeland toe. Maar vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn ze populair. Forse investeringen en hogere kosten eindigen echter in een nettoverlies.

Verlinvest moet duidelijk investeren met return op lange termijn waarbij het haar doelen duidelijk cibleert. Zo nam de groep recent een minderheidsaandeel in het Franse luxehuidverzorgingsmerk Cible Skin. Verlinvest versterkt daarmee zijn aanwezigheid in de beautymarkt. Zo investeerde het eerder al in het Indiase cosmeticaplatform Purplle, het beautymerk Juicy Chemistry en eind vorig jaar nam het de Nederlandse kliniek voor botox en plastische chirurgie Faceland over. Cible Skin, dat in 2015 werd opgericht door apotheker Raphaël Aknin en jurist Jean Ginefri, maakt op basis van een wetenschappelijk onderbouwde methode verschillende skincareproducten waaronder serums, moisturizers en reinigers, die de huid moeten helpen herstellen en verjongen. Daarnaast heeft het een flagshipstore in Parijs en enkele beautycentra. Concreet hoopt het beautymerk binnen een vijftal jaar zo’n 300 miljoen euro omzet te boeken in Europa, China en de Verenigde Staten.

De participatie die de familie de Spoelberch met Verlinvest aanhield in het Indiase wijndomein Sula Vineyards werd intussen volledig verkocht. Sula is een van de oudste participaties in de portefeuille van Verlinvest. De Belgische bierfamilie investeerde al in 2010 in het bedrijf van oprichter Rajeev Samant. Ze brachten het eind 2022 samen naar de beurs. Samant bleef de grootste aandeelhouder. Verlinvest verkocht naar aanleiding van de beursgang een deel van zijn participatie. De laatste 8 % van de participatie werd eind vorig jaar verkocht.