Familie Machiels wil Ford Genk site kopen

Ford Genk Sluit definitief de deuren, de laatste wagen werd vandaag afgehandeld. 5000 mensen verliezen hun Job in Genk.  CREDIT: Imagedesk / Fred DebrockDe Limburgse familie Machiels, gekend van hun gelijknamige recyclagebedrijf, heeft de Vlaamse regering laten weten dat het kandidaat-koper is van de Genkse Ford-site, een terrein van 140 hectare waarop de vroegere Ford assemblage fabriek is gehuisvest. Machiels wil de site samen aankopen met de beursgenoteerde vastgoedvennootschap Intervest. Bedoeling is alle gebouwen af te breken en er een nieuw logistiek complex voor e-commerce en maakindustrie op te vestigen. De Vlaamse regering plaatst Machiels daarbij in concurrentie met de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) die eveneens kandidaat-koper is.



De Vlaamse regering wordt op 1 januari eigenaar van het vroegere terrein van Ford in Genk. Bedoeling is dan snel te starten met de afbraak van de Hal C langs het Albertkanaal en de verdere sanering van het terrein. In 2017 kan dan gestart worden om de site een nieuwe bestemming te geven.

De Groep Machiels uit Hasselt is samen met het Antwerpse Intervest alvast een ervaren kandidaat. De twee bedrijven werkten eerder al samen bij de nieuwe ontwikkelingen op de Velda-site in Opglabbeek. Groep Machiels is nu ook al actief in Genk-Zuid en de haven van Genk. Mocht de Vlaamse regering opteren voor de Groep Machiels/Intervest, dan is het de bedoeling om alle gebouwen te slopen. “Omdat het recycleren van gebouwen moeilijk is”, zeg Jean-Paul Sols van Intervest. Voor de nieuwe invulling van de site denkt Louis Machiels aan logistiek, e-commerce en maakindustrie.

De Vlaamse regering wil echter niet zomaar onderhandelingen starten. Om het scherp wat op de snee te houden heeft ze de Limburgse investeringsmaatschappij LRM ook een voorstel te formuleren. In dat voorstel poneert LRM de bouw van en derde industriële campus, naast de nu al door haar ontwikkelde ICT Corda-campus in Hasselt en de energiecampus Thorpark in Genk. Volgens LRM-topman Stijn Bijnens is er in Limburg ruimte voor een derde campus waarbij hij de klemtoon deze keer wil leggen op smart manufacturing. Dat houdt onder meer een incubator in, een centraal servicegebouw en ruimte voor bedrijven. Onder smart manufacturing verstaat men ICT-gerelateerde digitale fabrieken van de toekomst. Daarbij wordt gedacht aan een centraal gebouw vol 3D-printers die producten maken die de omliggende bedrijven hebben ontwikkeld.

LRM wil eveneens Hal C afbreken, maar de hallen A en B zouden gerenoveerd worden. De Vlaamse regering van haar kant, heeft nog geen enkele beslissing genomen. Wel zegt ze dat “de relevante Limburgse socio-economische en politieke actoren zullen betrokken worden bij het dossier”. Bedoeling is dat de site niet eindigt als een vastgoedproject zonder enige industriële impact.