Familie Mestdagh zet 450 banen op de tocht

De Waalse distributeursfamilie Mestdagh gaat 450 van de 2.500 jobs in de keten Carrefour Market wegsaneren. De groep gaat gebukt onder de harde concurrentie van onder meer Lidl en Aldi en kijkt aan tegen het succes van de e-commerce. Carrefour Market beheert 83 winkels waarvan 7 in Brussel, 2 in Vlaanderen en 74 in Wallonië. Die keten ziet zijn omzet voor het zesde opeenvolgende jaar dalen terwijl de keten ook verlies blijft maken. Mestdagh sluit wel geen vestigingen. Tegen 2012 wil de groep 21 miljoen investeren, vooral in de afdelingen verse groenten en fruit en de slagerijen.



De familie Mestdag verzamelt haar belangen in de holding Fidagh. De distributieactiviteit zit in de NV Mestdagh. Die boekte de voorbije jaren telkenmale een bedrijfsverlies van om en bij 5 miljoen euro. De omzet in 2016 bedroeg 577 miljoen euro. Volgens het bedrijf beloopt de personeelskost 16,3 %van de omzet. Daarmee heeft Mestdagh naar eigen zeggen de hoogste personeelskost uit de hele distributiesector. Het vraagt van dat personeel ook meer flexibiliteit. Meer en meer consumenten doen hun inkopen in het weekend. Dus zondagsopeningen zijn een must.

Naast distributie diversifieerde de familie Mestdagh ook fors, onder meer in vastgoed. Zo trad ze op als financier van het nieuwe winkelcentrum Docks Bruxsel. Enkele dagen terug bevestigde het Canadese’ fonds Alberta Investment Management Corporation dat het samen met Portus Retail, gespecialiseerd in commercieel vastgoed, Docks Bruxsel overkoopt voor om en bij 300 miljoen euro. Het winkelcentrum aan de Brusselse Van Praetbrug opende in oktober 2016 de deuren. Dat leverde een meerwaarde op van ongeveer 65 miljoen euro.