Familie Moorkens wil (onder meer) klarinet spelen

De Belgische holding Alcopa, in handen van de familie Moorkens, voert exclusieve onderhandelingen over de overname van Buffet Crampon, een Franse wereldleider voor blaasinstrumenten met hoofdzetel in Mantes-la-Ville. Het bedrijf is wereldmarktleider in de productie van klarinetten van het Boehm-systeem. De dochteronderneming Buffet Crampon Deutschland, opgericht in 2010, is wereldmarktleider in de productie van koperblaasinstrumenten. Voor de productie en verkoop van zijn producten had de BC Group begin 2021 wereldwijd ongeveer 1.000 mensen in dienst, waarvan 470 alleen al bij BC Duitsland. De leiding van de groep is sinds 2014 in handen van Jérôme Perrod. Het merk staat voor een omzet van 110 miljoen euro.



De Amerikaanse filmlegende Woody Allen, die naast acteur en regisseur ook muzikant is, speelt geregeld op een exemplaar van ‘de Rolls Royce van de klarinetten’ van Buffet Crampton. Het bedrijf is sinds 2012 voor 91% in de handen van het investeringsfonds Trail Capital. Het verving dat jaar Argos Soditic als aandeelhouder. Buffet Crampon werd bij die deal gewaardeerd op zo’n 60 miljoen euro of bijna acht keer zijn toenmalige brutobedrijfswinst. De gesprekken met Alcopa nu werden vermeld in de Franse pers en opgemerkt door de Tijd.

Buffet Crampon groeide de afgelopen jaren fors. Dat verliep onder meer door diversificatie buiten de blaasinstrumenten via de overname van Bergerault, een bedrijf dat bekendstaat voor xylofoons, marimba’s, pauken en andere klassieke percussie-instrumenten. De groep heeft zes productiesites in Frankrijk, Duitsland, China en de Verenigde Staten en stelt ongeveer 900 personen te werk. Volgens de krant Les Echos boekte het bedrijf vorig jaar een omzet van 110 miljoen euro. Meer dan 95 procent van die inkomsten komt van buiten Frankrijk.

De investeringsmaatschappij Alcopa van haar kant, gestuurd door Axel Moorkens, de zoon van Leopold Moorkens, investeerde recent nog in de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Whitestone. Ze betaalde 9 miljoen euro voor een belang van 10 procent in die holding. De familie Moorkens maakte fortuin met de import van Aziatische personenwagens, een activiteit die ze enkele jaren terug verkocht.