Familie Vandemoortele koopt Gimv uit

VandemoorteleDe familiale holding Safinco, in handen van de familie Vandemoortele, heeft een overeenkomst bereikt om het 23,58 %-belang van Gimv in het voedingsbedrijf Vandemoortele nv over te kopen. Eerder al zette de Gimv de familie onder druk door de publieke verkoop van haar participatie aan te kondigen. Er worden geen details bekend gemaakt over de overnameprijs. Die kan oplopen tot meer dan 200 miljoen euro. Safinco zal de overname gedeeltelijk financieren, door beroep te doen op de eigen kredietfaciliteiten en gedeeltelijk door een tussentijds dividend dat door Vandemoortele NV betaalbaar zal gesteld worden aan Safinco ten bedrage van 145 miljoen euro. Het dividend zal worden gefinancierd via de bestaande kredietfaciliteiten.


Gimv investeerde in 2009 in Vandemoortele door het verstrekken van een achtergestelde lening met warranten en versterkte zo de financiële structuur van het bedrijf. Bij uitoefening gaven de warranten Gimv recht op een deelneming van 23,58 % in Vandemoortele. Vanaf het begin schaarde Gimv zich achter de strategie van Vandemoortele om een toonaangevende positie na te streven op de grote en groeiende Europese markt van diepgevroren bakkerijproducten naast het behoud van een sterke activiteit op het vlak van margarines, culinaire oliën en vetten.In combinatie met de ondersteuning van Gimv was Vandemoortele in staat om te groeien van een omzet van 970 miljoen euro en een operationele cash flow van 79 miljoen euro in 2007 (het jaar waarin Vandemoortele besloot om zijn activiteit van diepgevroren bakkerijproducten sterk uit te bouwen) naar een omzet van 1,4 miljard euro en een cash flow van 130 miljoen euro verwacht voor 2016.

Vandaag is de groep, die twee bedrijfsonderdelen telt (bakkerijproducten en margarines, culinaire oliën en vetten), één van de toonaangevende voedingsproducenten in Europa. De groep heeft een solide balansstructuur en goede vooruitzichten voor verdere winstgevende groei, aldus een persbericht.

Na afronding van de transactie, verwacht rond 31 mei 2016, zullen de familiale aandeelhouders van Vandemoortele via Safinco 100 % van het aandelenkapitaal van Vandemoortele in handen hebben. De vertegenwoordigers van Gimv in de raad van bestuur van Vandemoortele zullen ontslag nemen zodra deze verkoop is afgerond.