Familie Vanherpe aast op Le Bon Grain

broodDe familie Vanherpe, eigenaar van La Lorraine Bakery Group, heeft een akkoord bereikt met de curator van de failliete concurrent Le Bon Grain over de overname van de vestiging in Morlanwelz. 65 van de 168 banen zijn daarmee gered. Voor de tweede vestiging van Le Bon Grain in Morlanwelz, een kleinere productie-eenheid voor sandwiches, zou er veel minder belangstelling bestaan. Ook voor de overname van de vestigingen in Kobbegem en Heusden-Zolder zou er belangstelling zijn bij Vanherpe. De verschillende dossiers van Le Bon Grain worden apart behandeld. La Lorraine Bakery Group is de grootste industriële bakkerij van het land en is bij het brede publiek vooral gekend met zijn broodjesketen Panos.“La Lorraine wil de sites in Kobbegem en Zolder in hun geheel overnemen, met inboedel en rollend materieel”, zo zegt Luc Debast van ACV Voeding en Diensten in de krant Het Nieuwsblad. “Ze willen voor de twee sites alle lopende contracten overnemen, net als het bestaande contingent voltijdse equivalenten en de bestaande arbeidsvoorwaarden. Ze willen ook de eindejaarspremies die het personeel nog tegoed heeft, betalen. Er moet wel nog onderhandeld worden met de banken. Er is een zitting van de handelsrechtbank aangevraagd. La Lorraine mikt op een snelle doorstart en zou graag vandaag, woensdag, al opnieuw de productie willen opstarten op beide plaatsen.” In de vestiging in Kobbegem werken 111 mensen.

Maar volgens de krant Het Laatste Nieuws zou Vanherpe dan weer hebben afgehaakt in de gesprekken rond de twee Vlaamse vestigingen. De curatoren zouden wel nog onderhandelen met de familie Cretskens die in Limburg een 12-tal supermarkten uitbaten onder het Carrefour label.

Le Bon Grain telde zes vestigingen in Vlaanderen. Voor de productie-eenheden in Diest en Ardooie zou er geen toekomst meer zijn. Volgens de vakbonden faalde het bedrijf als gevolg van slecht management en het ontbreken van een degelijk business-plan.