Familistère van “utopist” Godin moet 4,5 miljoen euro opbrengen

Het OCMW van de stad Brussel brengt de zogenaamde “Familistère van Godin” op de vastgoedmarkt. Het gebouw, gelegen naast het nieuwe commercieel centrum Docks Bruxsel aan het kanaal van Willebroek, moet 4,5 miljoen euro opbrengen. De Familistère is een gebouw met een merkwaardige historiek. De Franse industrieel Jean-Baptiste Godin bouwde het in 1887 als huisvesting voor zijn arbeiders die hij ook aandeelhouder liet worden van zijn kachelfabriek. Hij bouwde ook een systeem van sociale bescherming uit voor zijn werknemers. Het leverde hem de omschrijving “utopist” op.



Godin, zelf gestart als jonge arbeider in een metaalfabriek, bouwde zijn eerste kachelfabriek in het Franse Guise. Dat eerste project omvatte een complex bedoeld voor de huisvesting van de arbeiders. Later bouwde hij in Laken een tweede kachelfabriek, ook dit keer met een sociaal huisvestingsblok, goed voor 72 kleine appartementjes. Het systeem Godin van mede eigenaarschap van de arbeiders vond nergens navolging.

Eind van de vorige eeuw kwam het gebouw in handen van het OCMW van Brussel. Die wilde het eerst zelf renoveren maar dat project werd halverwege afgebroken wegens te duur. In 2015 werd het gebouw voor een kleine vier miljoen euro verkocht aan de Antwerpse projectontwikkelaar Koen Maes. Maar ook die zag ultiem af van het project. Er wordt dus nu gezocht naar een nieuwe eigenaar annex investeerder.