Fernand Huts en het geven en nemen van de N-VA

Vlnr Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Fernand Huts en Annick De Ridder (N-VA), vorig jaar op bezoek bij Katoen Natie in Tallin. (Foto: Belga Images)

Vlaams N-VA minister van onder andere Energie Zuhal Demir moet zowat de sterkst geprofileerde politicus zijn binnen de huidige Vlaamse regering. Nadat ze in het parlement zelf opriep om een onderzoek op te starten naar PFOS vervuiling bij het bedrijf 3M keert ze zich nu tegen de groene stroomcertificaten waarvan zowat 200 bedrijven financieel voordeel genieten. Belangrijkste klant daarbij is wellicht de logistieke groep Katoen Natie van miljardair Fernand Huts. En nu krijgt hij de minister een tweede keer tegen zich. Na de aanval op de subsidies van zijn zonnepanelen dreigt de ondernemer nu ook 165 miljoen euro subsidies mis te lopen voor zijn biomassaproject in Doel. Nochtans beschikt Huts over directe lijnen binnen de N-VA, de partij van Demir. Al in 2011 zocht hij N-VA Vlaams parlementslid Annick De Ridder aan om hem te begeleiden bij de uitbouw van zijn wind- en zonne-energieparken. De Ridder bekleedt momenteel de belangrijke post van havenschepen in het Antwerpse stadsbestuur.

Annick De Ridder stapte in 2013 over van de liberale Open VLD naar de N-VA. Ze was op dat moment 34 jaar, Vlaams parlementslid en al twee jaar adviseur van Fernand Huts. Daarvoor werkte ze als advocaat aan de Antwerpse balie. Wanneer ze voor Huts gaat werken, stopt ze als gemeenteraadslid in Antwerpen en als bestuurder van het Antwerpse Havenbedrijf omdat die taken niet verenigbaar zijn met haar nieuwe functie. Ze blijft wel in het Vlaams Parlement zetelen, maar speelt ook daar sinds 2011 een minder prominente rol.



Voor Huts zal ze mee de weg uit stippelen doorheen het bos van administratieve verplichtingen bij de aanleg van zonnepanelen op de vele havenloodsen van Katoen Natie. Die weg leidt ook naar subsidies en groende stroomcertificaten. Naar verluidt is dat voor Katoen Natie goed voor zo’n 15 miljoen euro per jaar aan financiële steun. Die steun wil Demir nu afknippen. Ze maakt daarbij gebruik van de Europese staatssteunregeling die sinds 2018 groenestroomcertificaten kwalificeert als staatssteun. Die is volgens de EU ongeoorloofd als een bedrijf in de afgelopen drie jaar meer dan 200.000 euro subsidies kreeg. In Vlaanderen gaat het om 200 bedrijven waaraan de regering de steun wil stopzetten. Gecumuleerd op termijn gaat het om 1,2 miljard euro. (Lees verder onder de foto)

Fernand Huts en zijn echtgenote omringen N-VA burgemeester van Antwerpen Bart De Wever bij de aankondiging dat Huts de iconische Antwerpse Boerentoren heeft gekocht. (Foto: Belga Images)

Huts dreigt nu een tweede keer achter het net te vissen. Samen met de Franse groep Suez wil Indaver, een onderdeel van Katoen Natie, een houtafvalcentrale bouwen in Doel. E-Wood genaamd, om met 180.000 ton afvalhout per jaar 20 megawatt elektriciteit op te wekken en aan bedrijven in de Antwerpse haven restwarmte te leveren. Een project goed voor een investering van 100 miljoen euro. En voor 165 miljoen subsidies de voorbije 15 jaar. Ook die steun gaat Demir nu stopzetten.

Dat alles kan ontaarden in een resem juridische gevechten. Maar Fernand Huts lijkt zich vooralsnog kalm te houden. Belangrijk daarbij is wellicht dat de plannen van Demir ook de steun genieten van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. De bedrijven hebben al zoveel winst gemaakt dat het politiek acceptabel is daarop terug te keren, zo klinkt het. Het worden wellicht drukke dagen op de Antwerpse N-VA kabinetten.